Megbüntethetik az orvosi kamarát bíráló kórházigazgatót

Elmarasztaló határozat esetén figyelmeztethetik, megbírságolhatják, vagy akár ki is zárhatják az orvosi kamarából azt a kórházigazgatót, akivel szemben a Financial Times-nak adott nyilatkozata miatt indítottak etikai vizsgálatot. A kamara vezetősége azon háborodott fel, hogy a kórházigazgató reformellenesnek nevezte a szervezetet. Az orvos szerint a véleményszabadság "brutális sérelmét" jelentené, ha elmarasztalnák azért, mert a kamarával ellentétes véleményt képvisel.

A Financial Times brit üzleti lap március 9-én jelentetett meg egy cikket a magyar egészségügyről. Az írásban többek között az állt, hogy Magyarországon történelmi gyakorlattá vált a hálapénz, és nélküle gyakran a kezelést is megtagadják. A lapnak egyedül a budapesti Szent István Kórház főigazgatója, dr. Molnár Lajos nyilatkozott névvel. Molnár egyebek mellett azt mondta, hogy az ellátás színvonala már most sem egységes, és a magas beosztású orvosok "csak a saját zsebüket bélelő rendszert védelmezik". A főigazgató bírálta a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) is, mondván, hogy az ellenáll a reformoknak.

Fotó: Fábián Évi
Éger és Gyenes: nem igaz, hogy a kamara reformellenes lenne

A MOK vezetői felháborodással fogadták a cikket, és etikai vizsgálatot kezdeményeztek Molnár Lajossal szemben. A főigazgató az [origo]-nak elmondta: őt egyelőre nem értesítették hivatalosan arról, hogy eljárás indult ellene. Egy csütörtöki sajtótájékoztatón Éger István, a MOK elnöke elmondta, az érintetteket minden esetben csak akkor értesítik, ha már a kijelölt etikai bizottság felvette munkarendjébe az ügyet, és eldöntötte, hogy mikor fogja tárgyalni. Molnár Lajos ügyében ezek a lépések még nem történtek meg.

Az [origo] kérdésére Éger elmondta, ha valakit etikai eljárás során elmarasztalnak, akkor több büntetési forma is létezik: figyelmeztetés, megrovás, pénzbírság, felfüggesztés vagy akár kizárás. A kamarai elnök hozzátette: általában lépcsőzetesen alkalmazzák a szankciókat, így nemigen van példa arra, hogy valakit egyből a legsúlyosabb büntetéssel sújtsanak. Éger emlékeztetett arra is, hogy a Molnár Lajos ügyében indított vizsgálat teljesen nyitott, annak eredményét még megjósolni sem lehet, akár azzal is végződhet, hogy a bizottság megvédi az orvost.

A csütörtöki sajtótájékoztatón kiderült, hogy a MOK vezetői elsősorban a kórházigazgató azon kijelentéseit kifogásolják, amelyek magára a kamarára vonatkoznak. Éger István elnök és Gyenes Géza főtitkár szerint ugyanis egyáltalán nem igaz az a Financial Times-ban közölt állítás, amely szerint a kamara reformellenes lenne. Felhívták a figyelmet arra, hogy a hálapénz jelenségének felszámolása mellett már a kamara is többször kiállt. 

Állításaik alátámasztására a tájékoztatón bejelentették, hogy összefoglalták azokat az alapelveket, amelyeket szükségesnek tartanak az egészségügy reformjához. Egyúttal közölték azt is, hogy felkérték a miniszterelnököt, hogy a kormány is képviselje magát a ciklusokon átívelő egészségpolitika kidolgozásával foglalkozó Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal ülésein.

Molnár Lajos az [origo]-nak elmondta, fenntartja azon állításait, amelyek a Financial Timesban megjelentek. Továbbra is úgy véli, hogy a magyar orvosok egy töredéke ellenérdekelt bármiféle változásban, márpedig a hálapénzrendszert is csak reformok útján lehet felszámolni. Fenntartja azt is, hogy szerinte a kamara ellenáll bizonyos reformtörekvéseknek.

A kórházigazgató nem érti, hogy milyen alapon kezdeményeztek vele szemben etikai vizsgálatot. Úgy véli, a véleményszabadság "brutális sérelme" lenne, ha valakit azért vonnának eljárás alá, mert a MOK hivatalos álláspontjától eltérő véleményét nyilvánosan közli. Molnár megjegyezte, ráadásul egy orvos sem szabad elhatározásból csatlakozik a kamarához, a tagság ugyanis kötelező. Hozzátette, fontolgatja, hogy az etikai eljárás miatt az egészségügyi miniszterhez és az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul.

Éger István a közrádió 16 óra című műsorának korábban az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy "a Magyar Orvosi Kamara tagja a Magyar Orvosi Kamara döntései, politikájával szemben gyakorlatilag mint kamarai tag nem nyilatkozhat meg". A kamara honlapján hozzáférhető etikai kódex nyilatkozással foglalkozó része ugyanakkor nem tartalmaz ilyen kitételt.

A kódexben annyi szerepel, hogy "testületeket és intézményeket érintő kérdésekben a nyilvánosság előtt csak a kérdésben felkészült, tájékozott és illetékes orvos nyilatkozhat. Meg kell jelölnie, hogy milyen minőségében mond véleményt". Az egyéb etikai követelmények mellett technikai tanácsokkal is ellátják a nyilatkozó orvosokat. Elvárás például, hogy a nyilatkozat ne csak valós és tárgyilagos, hanem "tömör" is legyen, továbbá, hogy az orvosok csak kivételes esetben adjanak telefoninterjút a sajtónak.