Bárándy: A közvetlen elnökválasztással sérülhet a közjogi egyensúly

Bárándy Péter igazságügy-miniszter a csütörtöki kormányülés nyilvános részén óvatosan bár, de bírálta a kormányfő közvetlen köztársaságielnök-választással kapcsolatos tervét. Bárándy szerint ugyanis ha az elképzelés megvalósul, sérülhet a kialakult közjogi berendezkedés egyensúlya, de ennek nem feltétlenül kell így alakulnia - tette hozzá a miniszter.

Megvan a veszélye annak, hogy a közvetlen köztársaságielnök-választással sérülhet a kialakult közjogi berendezkedés egyensúlya, de ennek nem feltétlenül kell így alakulnia - mondta Bárándy Péter igazságügy-miniszter a kormány csütörtöki, budapesti ülésén, amelynek egy része nyilvános volt.

Bárándy Péter a nemzeti lobbitanács, a szociális ésgazdasági tanács, a közvetlen államfőválasztás és a kisebb parlament kapcsán közölte: a kialakult közjogi működést alapvetően nem érintik a miniszterelnök közjogi javaslatai. Mint mondta, a kialakult, működőképes közjogi berendezkedés egyensúlya fenntartható.

Az igazságügy-miniszter szerint feszültség van a koalícióban, ami abból adódik, hogy az egyik koalíciós partner szerint a közvetlen államfő-választással sérülhet a kialakult közjogi egyensúly. "Ennek nem feltétlenül kell így lennie" - szögezte le a miniszter. Hozzátette: számtalan olyan technika van, amellyel ezt a veszélyt ki lehet küszöbölni.

Medgyessy Péter közölte: napirenden vannak ezek a kérdések, amelyekről közéleti vitát és politikai egyeztetést is kell tartani. A miniszterelnök szólt arról, hogy szükségesnek tartja a nemzeti lobbitanács létrehozását a csatlakozás előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK