Orbán szerint szórakoztató volt találkozója Medgyessyvel

A korábbi tervekkel ellentétben nem zárt ajtók mögött, hanem újságírók jelenlétében tárgyalt egymással Medgyessy Péter jelenlegi és Orbán Viktor volt kormányfő. Orbán a megbeszélést követően formabontónak és szórakoztatónak nevezte a találkozót, amelyen javaslatai közül mindössze kettővel értett egyet a kormányfő. Medgyessy közölte: a közös EP-lista ötlete mellett továbbra is kitart, mivel javaslata az összefogásról szól.

Forrás: MTI, Koszticsák Szilárd
Orbán és Medgyessy

Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn fogadta a Parlamentben elődjét, Orbán Viktor volt miniszterelnököt, a Fidesz elnökét. Rendhagyó módon - ellentétben a másik két volt miniszterelnökkel, Boross Péterrel és Horn Gyulával folytatott megbeszélésen történtekkel - ezúttal nem Medgyessy dolgozószobájában, hanem a Nándorfehérvári teremben, újságírók előtt került sor a beszélgetésre. A találkozót kezdeményező miniszterelnök Orbán Viktornak a helyszínen indítványozta a nyilvános megbeszélést.

Orbán megjegyezte azt is, hogy Medgyessy más témákat jelölt meg a beszélgetés elején, mint ami a meghívó levélben szerepelt. A levélben azt írta a miniszterelnök, hogy többek között a határon túli magyarok sorsáról, a népeségfogyásról, a modernizációról, a polgárok egészségi állapotának javításáról, a közszolgáltatások korszerűsítéséről kíván egyeztetni. A hétfői találkozó kezdetén ugyanakkor általános témákat vetett fel a kormányfő, úgymint a modern európai Magyarország kérdése, Magyarország helye és lehetőségei az Európai Unióban, illetve a politikai stílus kérdése.

A kormányfő felvetette azt is, hogy az EU-csatlakozás miatt hozzanak létre egy nemzeti lobbitanácsot, amit szerinte a volt és jelenlegi miniszterelnökök vezethetnének. A kétharmados törvények módosításával kapcsolatban pedig azt javasolta Medgyessy, a négy parlamenti párt közösen kezdeményezze a házelnöknél, hogy Szili Katalin hívjon össze négypárti egyeztetéseket.A népességcsökkenéssel kapcsolatban pedig egy írásos anyagot nyújtott át Orbánnak a miniszterelnök azzal, hogy reméli, a későbbiekben is tartanak hasonló találkozót.

A Fidesz elnöke megjegyezte azt is, alkotmánysértőnek tartja a kormányfő elképzelését, mely szerint népszavazást kezdeményezne az évértékelőben elhangzott, alkotmánymódosítást is igénylő javaslatokról. Ennek kapcsán az alkotmány egy példányát adta át Orbán Medgyessynek. A kormányfő közölte: nem ügydöntő, hanem véleménynyilvánító népszavazásra gondolt.

Forrás: MTI, Koszticsák Szilárd
Orbán távozik

Orbán - aki ezúttal is elutasította, hogy a közös EP-listáról, illetve a kormányfő alkotmánymódosítást érintő javaslatairól egyeztessenek, mondván: nem kellene elvonni a parlament illetékes bizottságának hatáskörét ezügyben - közölte: el kívánja sorolni konkrét javaslatait, mert szerinte nem a hosszú távú jövőről, hanem a máról és a holnapról kell egyetértésre jutniuk és összefogniuk. Javasolta többek között, hogy több támogatást kapjon az erdélyi magyar Sapientia egyetem, illetve támogassa Magyarország a székelyföldi autonómiát. Ezt a két javaslatot Medgyessy elvetette, elfogadta viszont azt a kezdeményezést, hogy belátható időn belül fizessék ki a határon túli magyaroknak a státustörvény szerint őket megillető családi támogatásokat. "Egy vállalt kötelezettségről van szó, amit ki fogunk fizetni. (...) Amennyit elér, annyit kell kifizetni" - mondta Medgyessy.

Egyetértésre jutott a két vezető a gyógyszeráfát illetően is. Orbán a gyógyszeráfa csökkentését javasolta, mivel az áfa az EU-tagországokénál magasabb. Azt kérte, legalább bizonyos csoportok, például a nyugdíjasok esetében csökkentsék a gyógyszeráfát. Medgyessy közölte: ha olyan javaslatot tud benyújtani a Fidesz, amely nem ellentétes az EU-szabályokkal, akkor támogatja azt.

Orbán többi javaslata viszont nem talált meghallgatásra. Így Medgyessy elutasította például azt a kezdeményezést, hogy az árfolyamnyereség után ismét kelljen adót fizetni. A Fidesz elnöke szerint ezzel 7-8 milliárd forinthoz jutna a költségvetés, amely összeg révén vissza lehetne állítani az otthonteremtési támogatás régi rendszerét. Ennél a pontnál a két vezető hosszabb vitát folytatott. Medgyessy azzal érvelt, hogy a régi rendszer hibája az volt, hogy spekulációs célból is lakáshoz lehetett jutni a kedvezményes hitellel, míg a mostani kormány kizárólag a rászorulókat kívánja támogatni.

Orbán Viktor a találkozó után újságíróknak azt mondta: formabontó, de szórakoztató megbeszélés volt. Szerinte ugyanakkor nem volt szerencsés nagy nyilvánosság előtt tárgyalni. Megjegyezte azt is, hogy érzése szerint a kormányfő bizonytalan. "Átfogó megállapodás nem született" - összegezte a találkozó eredményét Orbán.

Medgyessy a találkozó után azt mondta: örül, hogy Orbán Viktorral néhány kérdésben egyetértettek. Megjegyezte azt is, hogy a közös EP-listára tett javaslata mellett továbbra is kitart, mivel az az összefogásról szól.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK