Szonda: kedveltek a női politikusok

Dávid Ibolya személyét nagyobb konszenzus övezi, mint a vele azonos megítéléssel bíró Mádl Ferencet - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos legutóbbi közvélemény-kutatása alapján. Ezt a pártszimpátiák szerinti vélemények bizonyítják, mivel Dávid Ibolyát kivéve minden politikust elsősorban párthovatartozásuk szerint értékelnek az emberek.

A kormánypárti szimpatizánsok saját politikusaikat kedvelik, az ellenzékieket nem igazán, viszont ez a sajátosság a Fidesz táborában jóval markánsabb. A saját politikusaik iránti rokonszenv és a másik oldal politikusaival szembeni ellenszenv jóval inentzívebb, mint az MSZP híveinek hasonló vélekedése. Ezek különbségek Mádl Ferencre is rávetülnek, akinek az MSZP szimpatizánsai 58, az SZDSZ-esek 51, a Fidesz támogatói 70 pontot adtak - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos legutóbbi közvélemény-kutatása alapján.

Dávid Ibolya esetében azonban ezek az eltérések jóval kisebbek. A szocialista és fiatal demokrata szavazók majdhogynem egyformán értékelik: 62 illetve 65 pontra, és a szabad demokraták véleménye is alig marad alatta az átlagnak (59 pont). Az MDF elnökének a legalacsonyabb rokonszenvmutatója 60 pont (a fiatalok és a szakmunkások körében) a legmagasabb érték pedig 66 pont (a középkorúak és a diplomások között.

A többi női politikus is a népszerűségi rangsor első felében foglal helyet. Szili Katalin az élboly tagja, és Lévai Katalin sem nagyon marad le. A két politikust a társadalom különböző csoportjai is egyformán kedvelik. Lamperth Mónikát aki közvetlenül Lévai Katalin után következik, már eltérőbben ítélik meg, főleg a különböző pártok szimpatizánsai. A nők közül a legutolsó - Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető - a 12. helyen van, ami összesítésben a középmezőnyt jelenti.

A lista második felében csak férfi politikusok találhatók, a sereghajtó Kövér László. Az összes politikus közül Juhász Endre a legkevésbé ismert, minisztersége háromnegyed éve után a lakosság 44 százalékának ismerős a neve, megítélése alapján a középmezőnyben foglal helyet - derül ki a Szonda Népszabadságban közölt felméréséből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK