Kovács László: A parlament nem dönthet a kettős állampolgárságról

Sem a magyar kormány, sem a magyar parlament nem dönthet a kettős állampolgárságról, csak a magyar állampolgárság kedvezményes megadásáról - nyilatkozta hétfőn a Kovács László külügyminiszter annak kapcsán, hogy az Alkotmánybíróság úgy határozott, hogy a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) megkezdheti az aláírásgyűjtést a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kiírásáért.

"Az, hogy valaki ennek eredményeként lesz-e a kettős állampolgár, attól függ, hogy jelenlegi hazája tudomásul veszi-e a második állampolgárság megadását" - mondta el a külügyminiszter. Kovács László arra reagált, hogy az Alkotmánybíróság határozata kimondta: a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) megkezdheti az aláírásgyűjtést a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kiírásáért, mivel a megfelelőnek találta az aláírásgyűjtő ívre tervezett kérdést.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy például Ukrajnában a kettős állampolgárságot a jogrend tiltja, ha egy ukrajnai magyar állampolgárságot kap, azonnal megfosztják az ukrán állampolgárságától. Hangsúlyozta: a magyar állampolgárság kedvezményes megadása jelenleg is létező gyakorlat. Amit egyes határon túli magyar szervezetek igényelnek, az a magyar állampolgárságnak olyan megszerzése, amelynek nem lenne feltétele a magyarországi letelepedés.

"Ez azzal a következménnyel járna, hogy az ily módon magyar állampolgársághoz jutottak az állampolgársággal járó kötelezettségéket - adófizetés, katonai szolgálat - nem vállalnák, viszont igénybe vennék mindazokat a jogokat, beleértve a szociális támogatásokat, amelyek az állampolgársággal alanyi jogon járnak" - mondta Kovács László.

A pártelnök hangsúlyozta: ha összegyűlik a szükség mennyiségű aláírás és kiírják a népszavazást, minden felelős pártnak és szervezetnek kötelessége, hogy felhívja a választópolgárok figyelmét a magyar állampolgárság ilyenfajta megadásának a következményeire, beleértve a költségvetési hatásokat is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK