Gyűjthetik az aláírásokat a kettős állampolgárságért

A Magyarok Világszövetsége megkezdheti az aláírások gyűjtését a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kiírásához - közölte hétfőn az Alkotmánybíróság. A testület szerint ugyanis a szavazólapon szereplő kérdés - Kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket megfelelő módon igazolják? - nem sérti sem az alkotmányt, sem a népszavazásról szóló törvényt.

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) megkezdheti az aláírások gyűjtését a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kiírásáért, mivel az Alkotmánybíróság hétfőn megfelelőnek találta az aláírásgyűjtő ívre tervezett kérdést - közölte a bíróság. "A tervezett népszavazás kérdése szerint arra kell válaszolni, hogy kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolják" - áll a közleményben.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az aláírásgyűjtő íven szereplő kérdés nem sérti sem az alkotmány, sem a népszavazásról szóló törvény rendelkezéseit - közölte a testület. A határozathoz Bihari Mihály alkotmánybíró párhuzamos indokolást, Holló András és Kukorelli István alkotmánybíró különvéleményt fűzött.

A Magyarok Világszövetségének elnöksége 2003. augusztus 18-án döntött arról, hogy a kettős állampolgárság ügyében népszavazást kezdeményez. Patrubány Miklós elnök az MVSZ február 15-ei kolozsvári elnökségi ülésén azt mondta, hogy a magyar államnak alanyi jogon kellene biztosítania a kettős állampolgárság jogát a határon túl élő magyaroknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK