Egy férj sem vette még fel felesége nevét

Jórészt hiába változtak meg a családjogi törvény névviselésre vonatkozó előírásai - írja a Magyar Hírlap. Azt a lehetőséget, hogy a házasságkötéskor a férjek is felvehetik párjuk nevét, eddig egyszer sem használták ki a házasulók. Azzal már inkább éltek az emberek, hogy egybekelésükkor kettős családnevet vegyenek fel 

Eddig nem nagyon akadt olyan férfi Magyarországon, aki házasulása után neje vezetéknevét vette volna fel, amire a családjogi törvény januártól ad lehetőséget - írja a Magyar Hírlap. A jogszabályt egy az Alkotmánybíróság egyik döntése után módosították, amely egy konkrét eset kapcsán kimondta, hogy a névviselést illető döntési jog a férjeket is megilleti.

A lap szerint az emberek inkább a törvény egy másik újdonságával, a kéttagú családnevek viselésének lehetőségével éltek. Ehhez januárig a Belügyminisztérium engedélyét kellett kérni, ám azóta szabadon összeköthetők a nevek.

Az újítások értelmében számos lehetősége van az összeházasodóknak nevük megváltoztatására, vagy megtartására. A leendő feleség egyszerűen megőrizheti eredeti nevét, vagy a hagyományos módon felveheti férjéét a -né megjelöléssel, sőt ezt a kettőt egymás után is használhatja, vagy összekapcsolhatja a vezetékneveket egy kötőjellel, esetleg csak a férje családnevét viselheti. A férj ugyanígy.

A kéttagú családnevek lehetőségével a gyerekek névadási lehetőségei is bővültek, megkaphatják anyjuk vagy apjuk vezetéknevét, esetleg a kettőt összekapcsolva, azonban az egy házasságon belül született kicsik nem viselhetnek eltérő vezetékneveket - írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint furcsaságokat okozhat, hogy a frigy megszűnte után a felek megtarthatják házassági nevüket, és ezzel egy második férj akár felvehetné az előző férjének nevét viselő feleség vezetéknevét, így ugyanolyan néven élhetne, mint az előző férj, ami azonos keresztnév esetén még kacifántosabb lehet.

Az új lehetőséggel a korábban összeházasodott párok, vagy a korábban született gyerekek esetében is élhetnek. Ehhez nem kell más csak egy ötezer forintos illeték és az anyakönyvi hivatalokban máris kérhető a változtatás. Sőt a későbbi váltás jogával is élni lehet, amihez az anyakönyvi hivatalban adatlapot kell kitölteni, ez azonban már tízezer forintos illetékkel jár.

2003-ban 2125-en kérték családnevük, 821-en utónevük és 427-en teljes nevük megváltoztatását. Utóbbi lehetőséggel annyiszor élhetünk, ahányszor csak akarunk, a naprakész nyilvántartás miatt ugyanis sem a hatóságok, sem a közüzemi tartozások elől nem bújhatnak el a névváltoztatók - derül ki a Magyar Hírlap cikkéből.