A többség szerint szegényedést hoz az EU

A lakosság kevesebb mint harmada számít arra, hogy az uniós csatlakozásnak köszönhetően javulnak majd az életkörülményei - áll a GfK Piackutató Intézetének legfrissebb felmérésében. A leendő uniós állampolgárok többsége szerint áremelkedések várhatók. Sokan bíznak ugyanakkor a munkalehetőségek bővülésében is.

A lakosság 30,5 százaléka gondolja úgy, hogy az uniós csatlakozást követően romlani fog az életszínvonal hazánkban. 35,2 százalék azoknak az aránya, akik nem számítanak változásra, és a lakosság 28 százaléka reméli, hogy javulnak majd az életkörülményei - derül ki a GfK Piackutató Intézet most közzétett felméréséből. Az életszínvonal változásával kapcsolatban a lengyelek és a csehek is pesszimistábbak, mint a magyarok, csakúgy, mint a szlovákok, akiknek majdnem hatvan százaléka számít az életminőségének romlására.

A fiatalabbak, a városok lakói és a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők derűsebben látják a jövőt. Az életszínvonal romlásától főként a gazdák és az önállóan tevékenykedők tartanak - emelte ki sajtótájékoztatóján Kozák Ákos, a piackutató igazgatója.

A májusban csatlakozó országok lakosságának 80,7 százaléka számít áremelkedésre. A magyaroknak a 77 százaléka, a szlovákoknak pedig a 91,1 véli úgy, hogy az uniós belépés drágulást is eredményez.

A lakosság 61,5 százaléka bízik a munkalehetőségek javulásában. Ebben alulmúljuk szomszédaink várakozásait: a csehek 70,2, a szlovákok majdnem 76 százaléka reméli, hogy elhelyezkedési problémái megoldódnak. Kedvező változásra számítanak a megkérdezettek az oktatás- és az  egészségügyben is.