Korlátoznák a kórházak a műhibákért kérhető kártérítést

Öt és tízmillió forint között határozná meg a kórházszövetség azt az összeget, amit a kórházak kifizethetnének a műhibaperekben kártérítésként. A kórházak vezetői többnyire támogatják az elképzelést, mert a kórházak olyan kevés pénzzel rendelkeznek, hogy az ennél magasabb összegek kifizetése már a működést veszélyeztetik. Jogászok szerint az elképzelés alkotmányellenes, mert hátrányosan különböztetné meg azokat, akiknek orvosi beavatkozás miatt károsodott az egészségük.

A kórházszövetség javaslata szerint 5-10 millió forintban kellene maximálni a műhibaperekben kártérítésként kiszabható összeget. A kórházvezetők szerint ugyanis évekre tönkreteheti az intézményeket, ha több tízmilliós kártérítést kell kifizetniük. "Ha például harmincmilliót ítélnek meg egy betegnek, ebből körülbelül ötmilliót áll a biztosító, a többit az intézménynek kell kifizetnie, vagyis elvennie a többi betegtől" - mondta az [origo]-nak Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára. A kamara szerint a jelenlegi kórházi viszonylatokban reális a maximalizálás ötlete, ezt már korábban is felvetették.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tartja kizártnak a kártérítési limit bevezetését, hétfőn azonban a minisztérium sajtóosztályán azt mondták az [origo]-nak, hogy még nem született döntés ebben a kérdésben, és addig nem nyilatkoznak.

Alkotmányellenesnek tartja ugyanakkor az elképzelést Simon Tamás műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd, mert hátrányosan különböztetné meg azokat, akiknek orvosi beavatkozás miatt károsodott az egészségük, azokkal szemben, akiknek baleset miatt romlott az egészségi állapotuk. Ugyanazért a károsodásért kevesebb pénz járhatna, ha valaki kórházi beavatkozás miatt sérült meg, mint ha balesetet szenvedett volna, ez pedig hátrányos megkülönböztetés, amit az alkotmány tilt - mondta Simon Tamás az [origo]-nak. Az ügyvéd nem tud olyan európai országot, ahol maximalizálták volna a kártérítések összegét.

Azzal az orvosok és a jogászok is egyetértenek, hogy változtatni kellene a kórházak biztosítási rendszerén, erről pedig új rendeletre lenne szükség. A biztosítók magas díjat szednek be a kórházaktól, de vesztes per esetén csak keveset fizetnek. Több kórháznak ezért egyáltalán nincs is biztosítása. A lehetséges megoldások között felmerült, hogy az intézmények közös kockázati alapot hozzanak létre, és így kötnének szerződést a biztosítókkal.