Kiss, Hiller vagy Gyurcsány lehet Medgyessy utóda

Bizonytalanok a szocialisták, ki lesz az MSZP következő miniszterelnök-jelöltje, illetve Medgyessy távozása esetén, kinek adhatná át helyét - írja a Magyar Hírlap. A lehetséges jelöltek között három név merült fel: a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péteré, Gyurcsány Ferenc ifjúsági- és sportminiszteré, és Hiller István kulturális miniszteré.

A szocialista pártban sokan elégedetlenek a kormányfő teljesítményével, többen elfordultak Medgyessytől, bár nyilvánosan még kevesen merik bírálni - írja a Magyar Hírlap. Az elégedetlenkedők közül többen azt is gondolják, hasznos lenne, ha Medgyessy esetleg a ciklus vége előtt távozna a kormány éléről. A Magyar Hírlap az MSZP vezetői köréből úgy értesült, hogy a miniszterelnökségre három politikusnak lehet esélye.

Egyre több szocialista vezető gondolja úgy, hogy a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péter vehetné át Medgyessy helyét még ebben a ciklusban. Kiss mellett szól, hogy nagy tapasztalata van az apparátusok irányításában, ellene szól viszont az, hogy kevéssé karakteres politikus.

Potenciális Medgyessy-utódként tartják számon Gyurcsány Ferenc ifjúsági- és sportminisztert, akinek szintén jártas a különféle szervezetek működtetésében. Többek szerint azonban Gyurcsány előélete hátrány lehet a szocialista pártnak a kampányban.

Viszonylag nagy a támogatottsága Hiller István kulturális miniszter esetleges miniszterelnökségének is, bár őt többen szívesen látnák a párt élén is. Hiller mellett szól, hogy őt fogadná el legkönnyebben a koalíciós partner SZDSZ. Hiller ismertsége viszont nem olyan nagy, ráadásul többek szerint a fellépésén is lenne mit javítani - írja a Magyar Hírlap.