A Zengő fáihoz láncolták magukat a tüntetők

Munkanélküli bányászokból verbuvált biztonsági őrök támadtak a Zengő fáinak megmentéséért tüntetőkre - állítják a tervezett mecseki NATO-lokátor ellen titlakozó, a hegy tetején álló demonstrálók. A fák sértetlenek, egy tüntető kisebb sérülést szenvedett. Az őrök visszavonultak, a tüntetők ma is sötétedésig maradnak.
Fotó: MTI (Kálmándy Ferenc)

A Mecsek legmagasabb pontján, a Zengőn építenék fel Magyarország új NATO-lokátorállomását, erről a parlament még 1995-ben döntött. Az építkezéshez szükséges fakitermelést szerdán kezdték volna el, környezetvédő tüntetők azonban azóta állnak a csúcson, és nem engedik a favágókat munkához látni. A fakitermelésre február 15-ig van engedélye a munkával megbízott alvállalkozónak, ha vasárnapig nem vághatják ki a fákat, akkor legközelebb csak októberben láthatnának munkához. A tüntetők egy csoportja fákhoz láncolta magát, és nem engedik a munka megkezdését. A fakitermeléssel megbízott Bayer Center biztonsági őrökkel próbálta szabaddá tenni az utat a fűrészek előtt.

Vay Márton, a Védegylet nevű környezetvédő szervezet tagja az [origo]-nak arról számolt be, hogy mintegy 150 demonstráló áll most is a Zengő csúcsán. Környékbeli lakók, a Civilek a Zengőért nevű több tucat szervezetből alakult szövetség aktivistái és a Greenapeace magyar, német és osztrák tagjai védik a fákat a Mecsek legmagasabb pontján. A tüntetők évek óta tiltakoznak a tervezett katonai lokátor felépítése ellen, mely szerintük tönkretenné a környék élővilágát.

Péntek reggel biztonsági őrök várták a tüntetőket, akiket a fakitermelésben érdekelt alvállalkozó Bayer Center bízott meg. Vay beszámolója szerint nem profi őrökről van szó, hanem egy-két napos vagyonőr-igazolvánnyal rendelkező, frissen toborzott munkanélküli bányászokról. A tüntetők hajnali öt óta állnak ma a hegyen, így világosodáskor nem tudták elkezdeni a favágók a munkát. Vay azt mondta, hogy lökdösődés volt a tüntetők és az őrök között reggel, és az egyik demonstráló az arcán kisebb sérülést szenvedett. A biztonsági őrök egyelőre visszavonultak, az MTI értesülései szerint este térnek csak vissza, hogy szombat reggeltől ismét övék legyen a terep. Mivel a tüntetők sötétedésig mindenképpen maradnak ma is, valószínűleg ma már egyetlen fát sem tudnak kivágni. Összesen 0,2 hektárnyi területet akarnak megtisztítani a lokátor építői.

Fotó: MTI (Kálmándy Ferenc)

A fakitermeléssel megbízott cég közigazgatási eljárást indított, hogy hivatalos favágási engedélyüknek érvényt tudjanak szerezni. Ha a közigazgatási eljárás igazat ad a favágóknak, akkor a rendőrség erőszakkal is elviheti a tüntetőket. Az eljárást azonban annak a két jegyzőnek kellene folytatnia, akik a tervezett építkezés területén illetékesek. Ők azonban Vay szerint "nem sietik el a dolgot", sőt maguk is a hegy tetején tüntetnek. A tüntetők között egyházi személyek is vannak.

Piros Attila, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy a tüntetés magánterületen folyik, így arra nem vonatkozik a gyülekezési jogról szóló törvény. Ezért a terület tulajdonosa csak közigazgatási eljárással tud érvényt szerezni a birtokvédelemnek, ezért van szükség a hosszúhetényi és a pécsváradi jegyzők döntésére ahhoz, hogy esetleg döntésük értelmében a favágók rendőri segítséget kérhessenek. "Nem kívánuk döntőbírók lenni. Egy rendőrszázadás három kollégájával felment a hegyre, és a jogi helyzetről tájékoztatta mindkét oldalt, amit tudomásul vettek. A fakitermelő cég által megbízott vagyonvédelmi kft munkatársai jogszerűen tartózkodtak a hegyen, de birtokvédelmi fellépésüknek arányban kell állnia a birtokháborítással, csupán eddig terjed ki az önrendelkezési joguk. A rendőrségi tájékoztatás után a favágó cég és a biztonsági őrök visszavonultak a hegyről, és a rendőrség is elhagyta a területet. Ebben a vitában nem lehet több szerepe a rendőrségnek, csak ha szabály- vagy törvénysértésre kerülne sor, akkor kellene közbeavatkozni. Például ha verekedés, vagy rongálás történne. Eddig ilyesmi nem történt, de mindkét oldalt tájékoztattuk, hogy ilyen esetben hívhatnak segítséget, a legközelebbi rendőrőrs Pécsváradon van. Felhívtuk a felek figyelmét, hogy meg kell várniuk a közigazgatási eljárás végét."

A Védegylet környezetvédő szervezet és a Civilek a Zengőért nevű szervezet szombat délre naggyűlést szervez a Zengő csúcsára. Arra kérnek mindenkit, hogy személyes jelenétükkel segítsenek a napok óta kitartó helyieknek. A pécsi vasútállamostól délelőtt tíz órától bérelt buszok viszik Hosszúheténybe a szimpatizánsokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK