Életveszélybe kerülhetnek a vesebeteg gyerekek

Vágólapra másolva!
Életveszélybe kerülhetnek a mellékvese-elégtelenségben szenvedő gyerekek, mert nélkülözhetetelen gyógyszerük gyártását megszüntették. A beteg gyerekeknek a készítmény rendszeres szedésére van szükségük, mert enélkül órákon belül felborul szervezetük háztartása. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint már meg is találták a megfelelő helyettesítő gyógyszert, az orvosok viszont úgy gondolják, hogy nincs ilyen szer.
Vágólapra másolva!

Az olcsó, de speciális tabletta már nem kapható a magyar patikákban. A mellékvese-elégtelenségben szenvedő gyerekeknek a készítmény, vagy más ugyanilyen hatóanyagú szer rendszeres szedésére van szükségük, mert enélkül órákon belül felborul szervezetük háztartása. Vannak olyan súlyos esetek is, akik mindössze négy óráig élhetnek a gyógyszer nélkül.

Tóth Judit, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy egyetlen gyártót sem lehet arra kötelezni, hogy továbbra is gyártson egy terméket, ha már nem akarja. A gyártás leállítása előtt hat hónappal azonban köteles bejelenteni, hogy meg fog szűnni a készítmény. Ez idő alatt az Országos Gyógyszerrészeti Intézet, az egészségügyi minisztérium és a terápiát végző orvosok feladata, hogy helyettesítő gyógyszert találjanak, melyet a nagykereskedők megfelelő mennyiségben behoznak az országba.

Tóth Judit szerint ebben az esetben a cég időben szólt, és meg is találták a megfelelő helyettesítő gyógyszert. A szóvivő tapasztalatai szerint mindig gond van abból, ha egy gyógyszer megszűnik, mert "a betegek megijednek, hogy mi lesz velük". "Ebben az esetben indokolatlan volt a félelem" - állítja Tóth Judit, bár azt elismerte, hogy lehetett volna hatékonyabb a kommunikáció a minisztérium, az orvosok és a betegek között.

Az "kevésbé korszerű" szert írják fel a gyerekeknek

Dr. Soltész Gyula a Pécsi Gyermekklinika intézetvezető professzora, aki elsőként értesítette a sajtót az esetről, úgy gondolja, hogy a helyzet akkor lett volna elkerülhető, ha a hatóságok a forgalmazás megszűnése előtt értesítik az orvosokat, és behoznak egy másik, megfelelő gyógyszert. A professzor szerint ugyanis jelenleg nincs megfelelő helyettesítő gyógyszer. A szükséges hatóanyag ugyan megtalálható a kivont készítményen kívül is jópár gyógyszerben, de tabletta formájában ez az egy szer volt kapható.

A minisztérium által javasolt készítmény injekció, és a professzor szerint akinek naponta kétszer-háromszor kell alkalmazni, annak nem jelent megoldást. "A tablettát helyettesíteni nem tudjuk. Van egy hasonló hatóanyagú, kevésbé korszerű szer, amit évek óta nem használunk, most ezt fogjuk felírni a gyerekeknek". A professzor szerint a másik megoldás, ha egyéni importigény alapján szerzik be külföldről a készítményt. Ez azonban hosszadalmas eljárás. A patikákból már szinte teljesen kifogyott, a klinikákon pedig nagyon kevés tabletta kapható még.