Dinamizmust ígér a kormányfőnek felkért Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt a parlament hétfői ülésén elfogadta Mádl Ferenc köztársasági elnök felkérését a kormányfői posztra. Mádl azt kérte a parlamenti pártoktól, hogy válasszák meg Gyurcsányt az egy hónapja megbuktatott, hivatalából hétvégén távozott Medgyessy Péter helyére. Gyurcsány a felkérés után mondott beszédében változást, határozottságot és következetességet ígért.
Vágólapra másolva!
Fotó: Fábián Évi
Gyurcsány Ferenc változást ígér

"A felkérést tisztelettel elfogadom" - mondta a parlament hétfői ülésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt, miután Mádl Ferenc köztársasági elnök felkérte a pártokat, hogy támogassák Gyurcsány kormányfői kinevezését. Bár az ülésen jelen volt Mádl is, a kormányfő-jelölt támogatását kérő beszédét nem ő maga, hanem Nagy Nóra parlamenti jegyző olvasta fel.

Mádl kifejtette, hogy az augusztus közepén megbuktatott Medgyessy Péter helyére 30 napon belül kellett jelöltet állítani. A határidő szeptember 24-én járt le. Mivel Orbán Viktor azt mondta a köztársasági elnöknek, hogy a jelenlegi parlamenti erőviszonyok ismeretében nem tud és nem is akar jelöltet megnevezni és az MDF sem jelölt egyetlen személyt sem, Mádl úgy döntött, hogy Gyurcsányt, az MSZP és az SZDSZ közös jelöltjének támogatására kéri az Országgyűlést.

Gyurcsány a felkérés után mondott beszédében azt mondta, hogy az elkészült kormányprogram - amit beszéde után Mádl és a képviselők is megkaptak - "a gyarapodás és az igazságosság" programja lesz. A miniszterelnök-jelölt szerint a program csak olyan elemeket tartalmaz, amit a kormány a ciklus hátralévő idejében is végre tud hajtani.

Gyurcsány szerint a kormány elképzeléseit egyszerre jellemzi a változás és a folytonosság. A Medgyessy-kormány 2002-es programjából ugyanis megtartották azt, ami alapján a választók bizalmat szavaztak a baloldali kormánynak. Ezzel együtt azonban a miniszterelnök-jelölt szerint érezhető, hogy az emberek változást akarnak, ezért határozottságot, következetességet és dinamizmust ígért.

Gyurcsány ezután nem sokkal távozott az ülésteremből. Az interpellációkat és a képviselői kérdéseket már nem hallgatta végig.

Az Országgyűlés szerdán vitatja meg a kormányprogramot, majd ezt követően szavaznak Gyurcsány kinevezéséről. Az elképzelések szerint Gyurcsány csütörtökön nevezi meg az új minisztereit, akiket délután meg is hallgatnak az illetékes bizottságok. Az új kormány október 4-én tehet esküt.

(Az [origo]-n hamarosan megismerheti a végleges kormányprogram tartalmát.)