Interneten lesznek olvashatók az MSZMP jegyzőkönyvei

Vágólapra másolva!
Körülbelül 650 ezer oldalnyi digitalizált dokumentumot tesz fel az internetre a Magyar Országos Levéltár várhatóan még az idén. Az iratok között lesz 1715-ös országos összeírás, a háború előtti minisztertanácsok, és az MSZMP vezető szerveinek jegyzőkönyvei is - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Várhatóan még az idén kitesz az internetre 650 ezer oldalnyi bedigitalizált iratanyagot a Magyar Országos Levéltár - írja a Népszabadság. Gecsényi Lajos, a levéltár főigazgatója megerősítette a lap értesülését. Mint közölte, idén 36 millió forintot fordítottak értékes dokumentumok digitalizálására, ezeket - a tervek szerint - feltöltik az intézmény honlapjára.

A világhálóra először az 1715-ös országos összeírás kerül ki, ez volt az első ilyen a törökök kivonulása után. Ily módon hoznák nyilvánosságra emellett a minisztertanácsi jegyzőkönyvek digitalizált változatát is 1867-től egészen 1944-ig. Ezt követően az állampárt idején keletkezett, az MSZMP vezető szerveinek 320 ezer oldalas jegyzőkönyveit tennék elérhetővé.

A Magyar Oszrágos Levéltár honlapjahttp://www.natarch.hu/

A rendszert keresőprogrammal is ellátják, amelynek segítségével rákereshetnek különböző kifejezésekre a dokumentumokban. Gecsényi Lajos szerint a központi bizottság, a politikai bizottság, valamint a központi bizottság titkárságának jegyzőkönyvei nyilvánosságra hozása felgyorsíthatja a XX. századi történelem feldolgozását, kutatását.

Péterfalvi Attila a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta a Népszabadságnak, hogy a jegyzőkönyvben szereplő pártvezetők, és politikai funkcióban lévő személyek közszereplőnek minősülnek, így ezek az adatok nyilvánosságra hozhatóak. Ha azonban az iratok tartalmaznak egyszerű párttagokra vonatkozó adatokat is, a velük kapcsolatos dokumentumok közléséhez hozzájárulásuk szükséges. Az adatvédelmi biztos szerint, ez érvényes a Horthy-korszakban keletkezett minisztertanácsi jegyzőkönyvekre is.

A levéltár főigazgatója szerint a program megalkotása során a levéltári és az adatvédelmi törvényre építettek, így az előforduló személyes adatokat - ha nem közszereplőről van szó - anonimizálnják - derül ki a Népszabadság írásából.