Vágólapra másolva!
Nyolc civil szervezet petíciót fogalmazott meg az Országgyűlés elnökének és a kormánypártok országgyűlési képviselőinek, amelyben a családon belüli erőszak megelőzésére és kezelésére irányuló nemzeti stratégia kialakításáról szóló országgyűlési határozatban foglaltak teljesítésére figyelmeztetnek.
Vágólapra másolva!

"Az országgyűlési határozat 2004. március 31-i határidőt szabott a kormánynak a családon belüli erőszakkal szembeni, az ország nemzetközi kötelezettségeiből fakadó 11 feladata teljesítésére. Felháborítónak tartjuk, hogy a kormánypárti többség által megszavazott országgyűlési határozatot a kormány szinte teljes egészében +elszabotálta+, semmibe vette" - áll a petícióban. Mint a jogvédő és nőszervezetek képviselői írják, az egyes minisztériumok egymásra hárítják a felelősséget, a döntéseket senki nem koordinálja.

"Követeljük, hogy a most alakuló kormányban egyértelműen jelöljék ki azt az egy minisztert, aki szakmai és politikai felelősséggel tartozik a szerteágazó feladatok összehangolásáért és az országgyűlési határozat végrehajtásáért" - fogalmaznak.

A civil szervezetek felhívják a kormánypárti képviselőket, gondoskodjanak arról, hogy az alakuló új kormány igazságügyi minisztere képes és hajlandó legyen haladéktalanul az Országgyűlés elé terjeszteni a nemzetközi normáknak megfelelő, jól előkészített és szakmailag indokolt távoltartási törvényjavaslatot. A petíciót aláíró civil szervezetek vállalják, hogy az Ausztriában mintegy 10 éve működő távoltartási modellt meghívott osztrák szakértő segítségével a parlamenti képviselőknek bemutatják.

"A kormány közölje az ország nyilvánosságával, hogy a nemzetközi normáknak megfelelő, az országgyűlési határozat által előírt speciális áldozatvédő kríziskezelő hálózatot milyen szakmai normák szem előtt tartásával, milyen szakemberek és szervezetek bevonásával, milyen forrásokból és mikor kívánják megvalósítani" - áll a petícióban.

A civil szervezetek emlékeztetik a kormánypárti képviselőket arra, hogy "Magyarországon minden harmadik napon meghal valaki családon belüli erőszak illetve partnerbántalmazás következtében". Mint írják, ezek a halálesetek nem váratlanul, bármiféle előzmény nélkül, derült égből villámcsapásként lesújtó tragédiák, hanem olyan folyamatok végpontjai, amely folyamatok megállíthatók, megfékezhetők.