Illegális munkások a Művészetek Palotájánál

Vágólapra másolva!
Miközben feketemunkások után vizsgálódott az adóhivatal, a rendőrök illegális bevándorlókat és szökésben lévő bűnözőket is találtak a Művészetek Palotája építkezésén - írja a Népszabadság. A vizsgálat eredményére még várni kell, de a büntetés akár több millió forint is lehet.
Vágólapra másolva!

Körözött bűnözők is horogra akadtak a Budapesten épülő Művészetek Palotájának területén a szerdai adóhivatali ellenőrzésen - írja a Népszabadság. A generálkivitelező Arcadom Rt. adatai szerint átlagosan három-négyszázan dolgoznak naponta az építkezésen, így volt ez szerdán is. A társaság több mint száz alvállalkozói szerződést kötött, az ellenőrzés napján körülbelül ötven cég végzett munkát. Az Arcadom minőségbiztosítási rendszere szerint csak minősített alvállalkozókkal kötnek szerződést egy-egy tender kihirdetése után. Noha a társaság kiköti, hogy az alvállalkozók csak a törvényi szabályozás keretein belül működhetnek, azt nem vizsgálják, hogy a megbízott cégek, illetve azok alvállalkozói milyen szerződést kötnek - vagy nem kötnek - az alkalmazottakkal. Vagyis ezek a külön szerződések már függetlenek a generálkivitelezőtől.

Egy ehhez hasonló ellenőrzés során általában az érintettek tíz százaléka tudja azonnal bizonyítani, bejelentette őket munkaadójuk, a többi esetben ezt utólag kell igazolni. Ezért pillanatnyilag nem tudni, hányan dolgoztak be nem jelentve, feketén a Művészetek Palotájánál. A korábbi ellenőrzések statisztikái azt mutatják: egy-egy építkezésen a munkások negyede-ötöde dolgozik feketén. Nem lenne meglepő, ha itt is hasonló volna az arány. A feketemunkások mellett szép számmal akadtak illegális bevándorlók, és néhány körözött személy is bánhatja, hogy munkába állt szerda reggel - velük a Belügyminisztérium Idegenrendészeti Hivatala és a rendőrség foglalkozott.