Ingyen dolgoztatnák a tanárokat az ELTE-n

Vágólapra másolva!
Anyagi gondok miatt visszatartanák az ELTE oktatóinak egyhavi bérét, hogy az egyetem be tudja fizetni a közüzemi számlákat. Az oktatási tárca nem érti, miért merült fel ez az ötlet.
Vágólapra másolva!

Ingyen dolgoztatná oktatóit az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). A patinás intézmény anyagi gondjai miatt vagy ingyen dolgoznak egy hónapig az oktatók, vagy nem fizetik be a közüzemi számlákat. E két lehetőség közül választhat majd az ELTE egyetemi tanácsa szeptember 27-i ülésén. Az egyetem költségvetéséből ugyanis 600 millió forint hiányzik, ami megegyezik az oktatók egyhavi bérével - írja a Népszabadság a Népszava szerdai cikke alapján.

Ha nem fizetnék be a közüzemi számlákat, nem tudnának pályázati úton pénzhez jutni, amivel csak nőnének a gondok. Ekkor ráadásul kincstári biztost is küldenének, ami megint csak pénzbe kerülne, és rossz fényt vetne az egyetemre. Az oktatók fizetés nélküli szabadságolása mellett az is megoldás lehet, ha megszüntetnek szakokat, ám sok szak állami kötelezettség, és csak az ELTE-n indul.

Az egyetemnek nem ez az első komoly anyagi problémája. Tavaly szeptemberben több száz bölcsészhallgató számára derült ki váratlanul, hogy költségtérítést kell fizetnie második szakjáért.

Az Oktatási Minisztérium nem érti, miért van szükség az oktatók fizetésének megtakarítására. A tárca közleményt adott ki az ügyben, amely szerint az intézmény működési támogatása tavaly 13,943 milliárd forint volt, idén pedig 13,868 milliárd. A nominális csökkenés mindössze fél százalék, ami reálértékben érzékelhető, és valóban csak belső szervezési intézkedésekkel ellensúlyozható. A tárca szerint azonban 2004. szeptember 1-jén az ELTE éves kiadási előirányzata 23,863 milliárd forint volt, az első nyolc hónapban teljesített kiadás pedig 15,499 milliárd forint, ami szinte pontosan időarányos. A legutóbbi államkincstári jelzés szerint az intézmény tartozásállománya csupán 61 millió - derül ki a Népszabadság cikkéből.