Egyre veszélyesebb a magyarok iraki bázisa

Vágólapra másolva!
Hazaérkezett a magyar szállítózászlóalj harmadik váltása Irakból. A taszári repülőtéren landoló utasszállító géppel 197 katona tért vissza a hat hónapos szolgálatról. Makai István, a zászlóalj parancsnoka szerint a magyarok bázisa veszélyesebb lett az utóbbi időben, több támadás érte a tábor környékén a konvojokat.
Vágólapra másolva!

A magyar szállítózászlóalj harmadik váltása szerdán délelőtt érkezett haza Irakból, ezúttal 197 katona tért vissza a hat hónapos szolgálatból. "Egy kicsit fázunk, nagy melegből érkeztünk, de nagyon jó a hangulat, és örülünk, hogy itthon vagyunk" - mondta Makai István mérnök-alezredes, a zászlóalj parancsnoka, miután a Kuvaitból induló géppel hatórás utazás után megérkeztek.

Makai István elmondta, hogy nagyon sok szállítási feladatot hajtottak végre az elmúlt hat hónapban. Túl vannak az ötszázadik konvojon, amióta a misszió elkezdődött. A parancsnok hozzátette, hogy a magyarok bázisa veszélyesebb lett az utóbbi időben, több támadás érte a tábor környékén a konvojokat, illetve a koalíciós erőket. "Nehéz helyzet volt, nagyobb odafigyelést igényelt tőlünk. Sok tapasztalatot szereztem én is és a társaim is, akikkel a misszióban részt vettünk" - mondta az alezredes.

A magyar katonák gyakorló ruhában, nemzeti lobogóval, Irakról maguk készítette rajzos térképpel integetve szálltak le a gépről, egyikük gitárral, egy másik katona díszdobozba csomagolt játékkal, egy tekintélyes méretű versenyautóval a hóna alatt. Molnár Zsolt őrnagy, a szállítmányt kísérő századparancsnok századosként indult Irakba, augusztus 20-án léptették elő. Rendfokozatát eltévesztve előbbiként mutatkozott be, majd korrigálta magát, mondván, még neki is új az őrnagyi rang. "Nehéz, fárasztó, emberpróbáló hat hónap volt, de nyugodt szívvel mondhatom, hogy némi pihenő után bármikor visszamennék, ahogy a társaim közül is sokan" - mondta a szolnoki alakulatnál szolgáló katona.