Szeptemberre megszabadulhat Újpest a veszélyes hordóktól

Vágólapra másolva!
Szeptember 12-re meg kell odódnia a IV. kerületet sújtó környezeti problémának: a környezetvédelmi hatóság ugyanis ezt a határidőt szabta az egykori Budalakk telepén álló veszélyes hulladékokat tartalmazó hordók elszállítására. Az előzetes hírekkel szemben robbanásveszélyes anyagok nem voltak itt. A gyártelep helyén kereskedelmi létesítmények lehetnek hamarosan.
Vágólapra másolva!

"A tulajdonosnak szeptember 12-ig ki kell takarítania a telepet, a veszélyes anyagokat tartalmazó hordókat el kell szállítani a megfelelő lerakóba" - jelentette ki a környezetvédelmi tárca közigazgatási államtitkára, Őri István, az egykori Budalakk Kft. telepén végzett helyszíni szemle után. "Az eddigi hírekkel ellentétben nincsenek itt robbanásveszélyes anyagok, ezt hétfő este állapították meg a katasztrófavédelem szakemberei" - mondta az államtitkár, aki százmillió forintra becsülte az elszállítás és a hulladékkezelés költségét, amelyet természetesen a szennyező cégnek, pontosabban a felszámolás alatt álló vállalat felszámolójának, a Reorgnak kell állnia. A hordókban festékhez kapcsolódó maradványok, oldószer, gyanta és olajszármazékok vannak - mondta Őri István, hozzátéve, hogy ezek az anyagok elsősorban a talajra lehetnek veszélyesek.

A területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőség mintegy kétezer hordóról tudott. Ebből a gyártelepről mintegy fél ezret illegálisan Petőfibányára szállítottak még pár hónappal ezelőtt. Emiatt a rendőrség - ismeretlen tettes ellen - környezetkárosítás alapos gyanújával nyomozást indított.

A helyszíni szemlén részt vett Újpest alpolgármestere, Szalkai István, aki örömét fejezte ki, hogy megoldódhat a kerület hosszú ideje fennálló környezeti problémája, valamint annak is örül, hogy nincs robbanásveszély. Ugyanakkor kételkedett abban, hogy csak beszáradt festékmaradványok, gyanta és olaj lenne a hordókban. "Egyelőre rejtély, hogy milyen anyagokat tartalmazhatnak a hordók" - jelentette ki.

A felszámolás alatt álló cég telepe értékes helyen fekszik, jelenleg mintegy 2,5-4 milliárd forintot érhet - mondta az alpolgármester ingatlanszakértőkre hivatkozva. A Váci út mentén fekvő területet kereskedelmi célokra hasznosíthatja majd az az osztrák tulajdonos, aki korábban megvette a területet.