Gyorsan apad a Hernád

Vágólapra másolva!
Folytatódik a Hernád gyors ütemű apadása, az árvízvédelmi készültég egy 8 kilométer hosszúságú szakaszt kivéve már mindenütt első fokú, tehát a legkisebb. A folyó áradása 75 embert tett otthontalanná.
Vágólapra másolva!

A hét közepe óta nem esett jelentősebb csapadék a Hernád és mellékfolyói vízgyűjtőjén, a folyó vízszintje rohamosan csökken - nyilatkozta a távirati irodának Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője. Péntek este Hidasnémetinél mindössze 61, Gesztelynél pedig 203 centiméteres vízállást mutatott a mérce. A tetőzésekkor Hidasnémetinél 415, Gesztelynél pedig 450 centimétert mértek, mindkét vízállás meghaladta a valaha mért legmagasabbat.

Ócsanálos és Hernádnémeti között a harmadfokú, tehát legmagasabb árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartjuk, a legintenzívebb védekezés az utóbbi napokban itt történt - mondta a szóvivő.

Szabó Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jelenleg 75 ember kényszerül máshol tölteni az éjszakát, otthonuk vagy lakhatatlanná vált, vagy leomlott a Hernád áradása miatt. A fertőtlenítés tovább tart a kárt szenvedett településeken, a munkával várhatóan a jövő hét első felében végeznek a szakemberek - tette hozzá Szabó Péter.