Igazságot tennének a vasárnap elhunyt roma fiú rokonai

Vágólapra másolva!
A kecskeméti rendőrség előtt virrasztottak kedden éjszaka annak a 19 éves roma fiatalembernek a hozzátartozói, aki vasárnap halt meg rendőri intézkedés közben - írja a Népszabadság. A rokonok és ismerősök szerint a rendőr elfogás közben egyszerűen megfojtotta a fiút, míg egy orvosszakértő szerint a stresszhelyzet okozta J. Richárd halálát. Az intézkedő rendőr - akit az ügy tisztázásáig felfüggesztettek állásából - azt állítja, minden szabályszerűen történt, az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vizsgálódik.
Vágólapra másolva!

Tömeges virrasztást tartottak kedden a kecskeméti rendőrkapitányság előtt annak a 19 éves fiatalembernek a rokonai és ismerősei, aki vasárnap halt meg egy rendőri intézkedés közben - írja a Népszabadság. A család nem fogadja el azt az orvosi jelentést, miszerint a fiú szívbeteg volt. "Ez hazugság, az a rendőr egyszerűen megfojtotta!" - mondta az egyik családtag a Népszabadság munkatársának.

A családtagok szerint a rendőrség elhallgat bizonyos információkat. Szerintük ezt támasztja alá, hogy nem engedték be őket a hullaházba, hogy megnézhessék a fiú testén és fején keletkezett állítólagos sérüléseket. A romák azt várják, hogy a rendőrt elmarasztalják. Ellenkező esetben pedig azzal fenyegetőznek, hogy ők maguk tesznek igazságot - írja a lap.

A kecskeméti rendőrség a körülmények tisztázásáig felfüggesztette állásából azt a zászlóst, aki a végzetes intézkedést vasárnap végrehajtotta. A Bács-Kiskun Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz az ügyben. Kollégái védik a zászlóst, szerintük a férfi mindig szabályszerűen járt el. A felfüggesztett rendőr azt mondta, hogy a történteket rögzítették az elfogás közelében lévő áruház kamerái. Szerinte a felvételekből kiderül, hogy minden az előírásoknak megfelelően történt.

A roma fiút vizsgáló igazságügyi orvosszakértő a Népszabadságnak azt mondta, hogy a fiatalember testén csak kisebb horzsolások voltak, halálát a stresszhelyzet okozta. A Roma Sajtóközpont ugyanakkor úgy értesült, hogy a boncolási jegyzőkönyvben többek között az is olvasható, hogy J. Richárdnál agyvizenyőt, agyi ödémát, és agyi beékelődést állapítottak meg. Ezek pedig nem jöhetnek létre külső behatás nélkül. Az RSK értesülései szerint a vallomások között hatósági tanú is alátámasztja a bántalmazást. A fiú nyelőcsövében és tüdejében homokot is találtak. Szakértők szerint azonban olyan kis mennyiségben, hogy az nem okozhatta a fiatalember halálát.