Több örömöt remél jövőre Mádl

Vágólapra másolva!
Örömből többet, bajból kevesebbet kívánt az országnak 2005-re Mádl Ferenc újévi köszöntőjében. A köztársasági elnök "szabadító fordulatnak" értékelte Magyarország áprilisi uniós csatlakozását. Az államfő hitet tett amellett, hogy 2005-ben növekedni fog az összetartozás tudata a magyar társadalomban.
Vágólapra másolva!

"Ismét egy új esztendő kapujában állunk. Reménykedünk, hogy örömből többet, bajból kevesebbet tartogat számunkra, mint az elmúlt év" - mondta újévi köszöntőjében Mádl Ferenc.

"2004 szabadító fordulatként került be történelmünkbe. Magyarország az Európai Unió tagja lett. (...) Olyan esemény ez, amelynek hatása csak több év után lesz igazán értékelhető. Mégis: joggal bízhatunk abban, hogy a változás előnyeiből mielőbb mindenki részesül. A határok fokozatos megszűnése utat nyit a nemzeti egység kiépüléséhez" - közölte a köztársasági elnök.

Mádl Ferenc megemlítette, hogy az elmúlt év a közéletben különösen sok indulatot szabadított el. "A politikai párbeszédben több türelem és megértés, a törvényalkotásban a nemzeti célok megvalósításához több egyetértés kell. Határainkon túli magyar közösségeinket, vallási közösségeinket és nemzetiségi kisebbségeinket ne bántsa senki. Ez az európai kultúra, hagyományaink és Alkotmányunk parancsa is" - mondta.

Az államfő fájónak nevezte, hogy szolidaritásból nem jutott elég a rászorulóknak, bántóan nagy különbségek alakultak ki az egyes emberek és az egyes országrészek életkörülményeiben.

"Ma a sorskérdésünk lett, hogy magyarként, emberként képesek legyünk kicsinyes pártérdekeket és önzésünket meghaladva egymás felé fordulni. Minden magyar felé fordulni. Éljen a határainkon belül vagy túl - a lelki befogadással, a jogok megosztásával. A történelem minket egy nemzetbe rendezett. Hiszem, hogy 2005-ben a magyar társadalomban növekedni fog az összetartozás tudata, a nemzeti egységért való együttműködés erkölcsi és jogi parancsa, s hogy így mindannyian közelebb kerülhetünk egymáshoz."

"Isten áldja meg Magyarországot!" - fejezte be újévi köszöntőjét az államfő.