Havi hatezerrel több kell megélhetésre

Vágólapra másolva!
Legalább 5 600 forinttal drágul a családok mindennapi élete havonta januártól. Az [origo] számításai szerint a legalapvetőbb szükségleti és lakatási feltételek kielégítésére ennyivel kell majd többet költenünk év elejétől mint idén. Összegyűjtöttük, hogy mennyivel drágulnak a közüzemi díjak, az utazás, a gázszolgáltatás, a gyógyszerek, illetve, hogy az elmúlt évek tapasztalata alapján milyen drágulás várható az alapvető élelmiszerekben.
Vágólapra másolva!

Jelentősen drágul majd a mindennapi élet 2005-ben. Leginkább a közlekedés, egyes közüzemi díjak és gyógyszerek kerülnek majd többe. Összeállításunk egy négy tagú fővárosi család életét érintő hozzávetőleges drágulásra vonatkozik, mivel a Fővárosi Önkormányzat már döntött a közüzemi és a közlekedési díjak emelkedésének mértékről. Az összeg csak átlag, van aki ennél többet, van, aki kevesebbet fizet majd. Az alapvető lakhatási és életfeltételek kielégítésére legalább havi 5 600 forinttal többet kell majd költeniük a családoknak.

A fővárosi közgyűlés múlt heti döntése értelmében a csatornadíj 14,8 százalékkal emelkedik. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy átlagfogyasztó évi 5 095 forintot költ erre, ami egy négy tagú család esetében 20 380 forint éves kiadást jelent. A drágulás egy négytagú családnak így havi 250 forint. A szemétdíj (egy négytagú családnak átlagosan 9 004 forint évente) 9,14 százalékkal lesz több, ami havi 70 forint pluszköltséget jelent majd. A vízdíj (29 788 forint egy négytagú családnak évente) 5,7 százalékkal emelkedik, ami havi 142 forint többletkiadást jelent.

Bár a közgyűlés az alacsonyabb díjemelést támogatta azokban az esetekben, ahol több javaslat is volt, az összes közüzemi díj mégis az inflációt meghaladó mértékben drágul majd. Az alapvető közüzemi díjak több mint 450 forinttal kerülnek majd többe havonta. A kéményseprési és egyéb díjak emelkedésével azonban ez az összeg a közgyűlés szerint eléri majd a 700 forintot.

A gázárak is az inflációt meghaladó mértékben drágulnak. A legtöbb fővárosi háztartás évi 1500 és 3000 köbméter földgáz között fogyaszt, ami a kormány által meghatározott sávos díjszámítás miatt 6 százalékos emelést jelent. A KSH adatai szerint az egy főre jutó átlagos gázfogyasztási költség évi 19 818 forint, azaz egy négy tagú családnál ez megközelíti a 80 ezer forintot. Egy családnak az áremelkedés így havi közel 400 forint lesz.

Az áramellátás lapinformációk szerint 10 százalékkal nő februártól. A KSH adatai szerint erre fejenként átlagosan 21 418 forintot költünk, így a drágulás egy négytagú család számára több mint 700 forint. Az energiaárak tehát több mint 1000 forinttal drágítják majd a családi költségvetést.

Jelentősen, 15 százalékkal drágul majd a tömegközlekedés is a fővárosban két részletben: a januári emelés 10, a júliusi 5 százalék lesz. A 145 forintos buszjegy előbb 160, majd 170 forintra emelkedik. A bérlet ára 5 400-ról 5 950, majd 6 250 forintra emelkedik. Ugyanez a nyugdíjas és tanulóbérlet esetében 200, majd újabb 110 forintos drágulást jelent. Egy négy tagú, tömegközlekedéssel járó, bérletet használó család esetében ez összesen 1 500 forintos drágulást jelent év elejétől.

Az élelmiszerek és az alapvető háztartási cikkek is drágulnak majd, igaz, ebben az esetben csak megjósolni lehet az árnövekedés mértékét. A Központi Statisztikai Hivatal múlt heti adatai szerint 2004. novembere előtt egy év alatt 4,5 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. A KSH adatai szerint 2003-ban az egy főre jutó évi élelmiszerfogyasztás 150 435 forint volt. Ez egy négy fős családak 50 145 forintos kiadás havonta. Ebben az összegben egy általános élelmiszerkosár van benne, ami húsból, halból, tejből, tojásból, gyümölcsből, déli gyümölcsből, vajból, olajból, lisztből, főzelékből, cukorból és egyéb alapvető élelmiszerekből áll. A 4,5 százalékos drágulást alapul véve ez havi 2 300 forintos pluszkiadást jelent egy családnak a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az egészségügyi miniszter ígérete szerint az átlagos gyógyszerár-emelkedés nem haladja majd meg az infláció mértékét. A nem vényköteles orvosságok ára átlagosan 5 százaléknál kisebb mértékben emelkedik majd. A lakosságot azonban hátrányosan érintheti, hogy csak a gyógyszerek tizedének emelkedik majd az ára, így egyes termékeknél a drágulás akár a 20 százalékot is elérheti. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az áremelkedés melyik közel 600 gyógyszert érinti majd pontosan.

A kormány és a szakszervezetek őszi megállapodása értelmében jövőre bruttó 3-4 százalékkal javulhatnak a reálkeresetek. Az áremelkedés tehét szinte minden alapvető fogyasztási cikk és ellátás esetében meghaladja majd a tervezett béremeléseket. Több esetben jelentősen.