Százmilliót csaltak ki biztosítóktól fiktív balesetekkel

Vágólapra másolva!
Fiktív balesetek ürügyén közel 100 millió forintot csalt ki több biztosítótól egy gépjármű-biztosítási csalásra specializálódott szervezet. A bűnszervezetben közel ötvenen vettek részt, a bizonyított esetek száma harmincöt.
Vágólapra másolva!

Közel 100 millió forintos biztosítási csalás felgöngyölítését kezdte meg hétfőn a rendőrség, amelyet gépjármű-felelősségbiztosításokkal kapcsolatban követtek el - tájékoztatta az [origo]-t a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Az ügyben egy biztosítótársaság tett feljelentést nyár elején azzal kapcsolatban, hogy egyes biztosítási események fiktívnek tűnnek. A nyomozás során kiderült, hogy a bűncselekmények mögött egy szervezett hálózat áll, amelyben közel 50 személy érintett. Az elkövetők módszere az volt, hogy büntetlen előéletű, rossz anyagi körülmények között élő személyeket szerveztek be arra, hogy nagy értékű személygépkocsikat vegyenek saját nevükre. Az elkövetők a gépkocsikra fiktív káreseteket jelentettek be, többek között úgy, hogy ép autókba roncs alkatrészeket szereltek fel. A kárbejelentéseket a biztosítótársaságokhoz megküldték, melyek kifizették a kárt.

A BRFK szerint a hálózatot három személy mozgatta, akik közül egy férfit őrizetbe vettek csalás bűntette miatt, egy nő pedig szabadlábon védekezhet. Az eddig bizonyított kárügyek száma 35, a kárösszeg pedig 50 és 100 millió forint között van. A rendőrség szerint további 150 eset felderítése várható.