Orbán a határon túliaktól vár törvénytervezetet

Vágólapra másolva!
A határon túli magyar vezetőktől várja a Fidesz elnöke, Orbán Viktor, hogy dolgozzák ki a kettős állampolgárságról szóló törvény vázlatát és részleteit. Orbán egy vasárnap reggeli rádióműsorban állította, hogy a kettős állampolgárság kérdése nem pártkérdés, ezért jobb lenne, ha ezt az ügyet nem egy párt vállalná fel.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor volt kormányfő, a Fidesz elnöke szerint a határon túli magyar vezetőknek január 6-án és 7-én tervezett szabadkai tanácskozásukon kellene kidolgozniuk a kettős állampolgárságról szóló törvény vázlatát, részleteit és egy magyar közéleti szervezetet kellene felkérniük, hogy azt terjesszék az Országgyűlés elé. "Szép csendben meg kellene alkotnunk ezt a törvényt, immáron népszavazási dobpergés nélkül" - fogalmazott a pénteken rögzített beszélgetésben Orbán Viktor.

Az ellenzéki politikus szerint ugyan a népszavazáson nem mondtak elegen igent ahhoz, hogy a kormányt és a parlamentet rászorítsák egy ilyen törvény megalkotására, "de ettől még mondtak valamit". "Nekünk, parlamenti képviselőknek és a mostani kormánynak, a köztársasági elnöknek, az alkotmányos rend minden szereplőjének az volna a kötelessége, hogy meghalljuk azt, amit az emberek mondtak" - fogalmazott Orbán a Vasárnapi Újság című műsorban. Hozzátette, hogy vannak jó ügyek, amelyekről "Isten választott szolgáinak és nekünk, a nép választott szolgáinak" nem szabad lemondani.

Elmondta, hogy a népszavazás számára már csak egy fájó és tanulságos emlék. A történtek szerinte mélypontnak tekinthetők. Úgy vélte, hogy a történelmi eséllyel azért nem élt az ország, mert az emberek a jelenlegi lelkiállapotukban a változtatást veszélynek, semmint lehetőségnek tartják.