MÁV: Nincs káros sugárzás Hegyeshalomban

Vágólapra másolva!
Nincs káros sugárzás Hegyeshalomban és térségében a 18 évvel ezelőtti csernobili katasztrófa következményeként, s a daganatos megbetegedések aránya is az országos átlagon aluli - jelentette be közleményében a MÁV.
Vágólapra másolva!

"A hiteles szakmai vizsgálatokat végző szakintézetek által elvégzett vizsgálatok és felmérések egyértelműen igazolták, hogy Hegyeshalom térségében jóval az egészségügyi határértéken aluli a mért sugárzás mértéke, amely nem indokol semmiféle intézkedést. Az érintett térségben a daganatos megbetegedések aránya az országos átlagon aluli, vagy megegyezik azzal" - áll a MÁV közleményében.

A Kisalföld című megyei lap helyi lakosok elmondása alapján az elmúlt időszakban több cikket is közölt, miszerint az 1986-os csernobili erőműrobbanást követően az Ukrajnából Ausztria felé tartó vonatokat Hegyeshalomban mosták le, s ennek következtében a vagonmosók közül többen meghaltak, s az átlagosnál több daganatos megbetegedés fordult elő.

A MÁV közleménye szerint Hegyeshalomban annak idején nem voltak ukrán illetve sugárporral szennyezett vonatok, így az osztrákok által akkor kért sugármentesítés csupán elővigyázatosságot szolgált, éppen ezért tartott csak egy hétig az intézkedés. A vonatok mosását egyszerű slaggal végezték, a munkások nem érintkeztek közvetlenül a szerelvényekkel.

Záhonyban annak idején rendszeresen mérték az átlépő szerelvényeket és "hivatalos állami jelentések igazolják, hogy egyetlen egy esetben sem észleltek sugárzás" - áll a MÁV közleményében.
A MÁV-nál Hegyeshalomban annak idején mintegy 510 ember dolgozott, akik közül 300 jelenleg is a vasúttársaság alkalmazásában áll, a többiek pedig nyugdíjba mentek - tudatta a MÁV.