Vágólapra másolva!
A Zengő-bizottság kiegészítő jelentésében azt vizsgálta, helyettesíthető-e a Zengőre tervezett radar síkvidéki radarrendszerrel. A jelentés négy lehetséges verziót vizsgált, és megállapította: a Zengőhöz képest valamennyi helyszínre telepített radar kiépítése költségesebb lenne, ráadásul az ország belső területén maradnának lefedetlen részek, ami további réskitöltő radarok alkalmazását teszi szükségessé.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még októberben, a Zengő-bizottság első jelentésének - amely a Zengőt, a Hármashegyet és a Tenkest vizsgálta lehetséges helyszínként - elkészülte után azt kérte a bizottságtól: vizsgálják meg a Dunántúlon síkvidéki radarrendszer kiépítésének lehetőségét is. Ezt a kiegészítő jelentést csütörtökön hozta nyilvánosságra a Miniszterelnöki Hivatal.

A szakértők négy lehetséges variációt vizsgáltak. Az első esetben Bánkút, Békéscsaba és a jelenleg működő Juta, Kup és Medina - ezeket helyettesítette volna a Zengőre telepített radar - a lehetséges helyszín, a harmadik háromdimenziós radar telepítése nélkül. Ez környezetvédelmi szempontból nem okozna károkat, és nem is várható ellene lakossági tiltakozás. Hátránya viszont, hogy nem elégíti ki a légvédelmi és a NATO-követelményeket. Emellett 15-21 milliárd forint pluszköltséget jelentene - a Zengőhöz képest - a radarok korszerűsítése vagy újjal való helyettesítése és üzemeltetése. Emellett nagy létszám szükséges az üzemeltetéshez.

Ha ugyanitt mobil radarokkal egészítenék ki a rendszert, még akkor sem teljesülnének a NATO-követelmények, illetve a légszuveneritási követelményeket csak korlátozottan és nem állandóan tudnák biztosítani. A többletköltség - szintén a Zengőhöz képest - jelentős, 37-41 milliárd forint. Emellett réskitöltő radarokat is kellene használni, mivel nem lenne országos a lefedettség. Ebben az esetben is nagy létszámigénnyel és az elavult berendezések drága üzemeltetésével kell számolni.

A harmadik vizsgált lehetőség, ha háromdimenziós, nagy hatótávolságú radarokat telepítenek Bánkútra, Békéscsabára és Mórágyra. Ennek előnye, hogy a déli határszakasz légtere megfelelően ellenőrizhető, nem kell környezetvédelmi károkkal és lakossági tiltakozással számolni. Kis és közepes magasságokban, az ország belső területén viszont lefedetlen területek maradnának - áll a jelentésben. Itt is szükséges a réskitöltő radarok használata, amelyek újabb 16-22 milliárd forintot emésztenének fel. A telepítési helyen polgári és nem polgári híradástechnikai eszközök működnek, amiket a radar zavarna. A helyszínen emellett nincs kiépített infrstruktúra, és a zöldmezős beruházás kivitelezése 24-36 hónapba telne.

Megvizsgálták azt a lehetőséget is, hogy Bánkút és Békéscsaba mellett Liszó lenne a harmadik helyszín. Az ország belső területén azonban így is maradnának lefedetlen részek, ráadásul a délkeleti határszakasz egy részét nem lehetne megfelelően ellenőrizni. A NATO-nál szerződést kell itt is módosítani, aminek kimenetele bizonytalan - áll a Zengő-bizottság jelentésében. A helyszínen zavarná a radar a meglévő híradástechnikai eszközöket, és ez esetben is hiányzik az infrastruktúra.

Mint a korábbi jelentésben, a bizottság most sem foglal állást amellett, hogy melyik helyszín lenne szerinte a legmegfelelőbb. A testület jogászokból, akadémikusokból, környezetvédelmi és katonai szakértőkből áll.

A tervezett lokátor Zengőre építésére már kötelezettséget vállalt a magyar állam, de februárban helyi lakosok és környezetvédő tüntetők megakadályozták a munkálatok elkezdését. Ezért áprilisban a kormány felkért egy bizottságot, hogy ha lehet, akkor találjanak új helyet a légvédelmi toronynak. A bizottság első körben a Zengőt, a Hármas-hegyet és a Tenkest vizsgálta. Megállapította, hogy egyik helyszín sem tökéletes, mert ahol műszakilag a legjobb lenne, környezetvédelmileg ott okozná a legtöbb kárt.