Már érvényes a szavazás

Vágólapra másolva!
Este 19.00-kor befejeződött a kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról tartott népszavazás. Az utolsó -17.30-as - részvételi adat szerint a választásra jogosultak 33,81 százaléka adta le szavazatát. A legtöbben Budapesten járultak az urnákhoz. Az Országos Választási Bizottság vasárnapi döntése értelmében az eltépett, megrongált szavazólap érvénytelen.
Vágólapra másolva!

2,718 milliónyian adták le voksukat este 17.30-ig a kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról szóló vasárnapi népszavazáson. A választók 33,81 százaléka járult az urnákhoz - derül ki az Országos Választási Iroda internetes oldalán. A népszavazás érvényes, ha a választásra jogosultak 25 százaléka, plusz egy ember leadja voksát. A szavazás akkor eredményes, ha az összes szavazó, de legalább a választásra jogosultak negyede, plusz egy ember ugyanúgy szavaz.

A mostani népszavazáson mért részvételi arány elmarad a 2003. áprilisi európai uniós népszavazáson mért részvételtől. Akkor háromig a választásra jogosultak 27,94 százaléka szavazott. Az 1997-es NATO-népszavazáson pedig 36 százalék volt a részvételi arány háromkor. A legtöbben (43,68 százalék) Budapesten, a legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (27,52 százalék) adták le szavazatukat. Az egyik püspökhatvani szavazókörben egy férfi Mikulás-ruhába öltözve voksolt.

Az Országos Választási Bizottság döntése értelmében a ketté tépett szavazólap nem érvényes, azaz, ha valaki csak az egyik kérdésre szeretne válaszolni, akkor is le kell adnia a szavazólap mindkét részét. A megrongált szavazólapok érvénytelenek.

Kínában és Amerikában már vége

A világ 62 országában zajló külképviseleti népszavazáson délután négy óráig 32 helyen zárult le a voksolás. Az Országos Választási Iroda munkatársai az MTI-nek elmondták, hogy az összesen 1995 választásra jogosult közül e 32 helyen a névjegyzékbe felvettek 79,61 százaléka, 242 személy szavazott. A népszavazás befejeződött már egyebek között az amerikai kontinensen, Ausztráliában, Cipruson, Dél-Afrikában, Horvátországban, Japánban, Kubában és Szingapúrban. Tart még viszont a voksolás Belgiumban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában is, ahol egyenként több mint száz választópolgárt várnak az urnákhoz.

Összesen 62 ország külképviseletén jelezték magyar választópolgárok, hogy részt kívánnak venni a voksoláson. Kétezer választópolgárt várnak az urnákhoz a külföldi szavazóhelyiségekben. A szavazás végeztével az urnákat lepecsételik és Budapestre szállítják. Az Országos Választási Bizottság várhatóan szerdán összesíti a külképviseleti szavazások eredményét.

MTI/[origo]