Szonda: egyre nő Mádl előnye

Vágólapra másolva!
Mind nagyobb Mádl Ferenc előnye a politikusok népszerűségi rangsorának élén. A köztársasági elnöktől leszakadt a korábban vele szinte fej-fej mellett lévő Dávid Ibolya. Dobogós helyen áll Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter, akit egy ponttal leszakadva követ Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérése alapján.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök egészen idén októberig csak néhány pontos előnnyel vezette a népszerűségi listát, ám azóta egyenletesen nőtt előnye. Orbán, Gyurcsány, és Szili Katalin házelnök népszerűségi pontszáma megegyezik: 51 pont - olvasható a Népszabadságban.

Göncz Kinga nyári belépése óta jóval ismertebbé vált, júliusban 39, most 56 százalék számára cseng ismerősen a neve. Őt főleg a nők, az idősebbek, és az alacsonyabb iskolázottságúak kedvelik az átlagosnál jobban. Az MSZP-sek és az SZDSZ-esek 61 pontra, a Fideszesek 45 pontra értékelik.

Orbán Viktor továbbra is nagyon megosztja a magyar lakosságot. A Fidesz-szavazóktól 85 pontot, az MSZP-sektől 24 pontot kapott. Gyurcsány Ferenc népszerűségét is nagyban befolyásolja a pártszimpátia, ám nála szolidabbak az eltérések. Az MSZP-sek 73 pontra, a Fidesz támogatói pedig 33 pontra minősítették a miniszterelnököt.

A népszerűségi lista rendkívül szoros, ami nem szokatlan. A rangsorban szereplők fele a statisztikai értelemben alig különböző 45 és 49 pont között található. Ebben a hónapban ugyanakkor a szokásoshoz képest nincs a nyárra és őszre is jellemző, hitelvesztést kifejező nagy pontszámesés, és jelen az elmúlt hónapban regisztrált mindenkire kiterjedő népszerűség-növekedés sem - írja a Népszabadság.

A 24-es listát Demszky Gábor (40 pont), majd Kövér László (35 pont) zárja.