Bóly lenne az első teljesen megfigyelt város

Vágólapra másolva!
Az egész várost figyelő kamerarendszer kiépítését tervezi Bóly városa, annak ellenére, hogy a kisvárosban minimális a bűncselekmények száma. Ha kiépül a térfigyelő rendszer, a négyezer fős település lenne az első, amelynek jelentős részét kamerák pásztázzák. Abszurdnak tartja az ötletet a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet, mert szerintük a többmilliós figyelőrendszer aránytalanul drága, hatékonysága sehol a világon nem bizonyított.
Vágólapra másolva!

A négyezer lelket számláló Baranya megyei Bóly városa lehet az olyan első település Magyarországon, amelynek jelentős részét térfigyelő kamarák ellenőrzik. A tervek szerint kamerák figyelnék a településre befutó hét-nyolc utat, a városközpontot, a buszmegállót és a szórakozóhelyeket is. A képviselőtestület múlt héten annak ellenére döntött a térfigyelő rendszer kiépítéséről, hogy a kisvárosban meglehetősen alacsony a bűncselekmények száma.

"A jó közbiztonság vonzóbb lehet a befektetők számára, mintha ingyen osztogatnánk a telkeket" - indokolta a döntést az [origo]-nak Bóly polgármestere. Hárs József elmondta: a többmilliós beruházáshoz szükséges költségeket önkormányzati és pályázati forrásokból fedezik. A rendőrségi törvény értelmében térfigyelő rendszert azonban csak rendőrök üzemeltetnek, így a kisváros a tervek szerint a mohácsi rendőrkapitánysággal működne együtt.

A bolyi terveket szkeptikusan fogadta a mohácsi rendőrkapitány. Gál Vilmos őrnagy elmondta: a település közbiztonsága nem olyan rossz, ami indokolná a térfigyelő rendszer kialakítását. A rendőrkapitány szerint amennyiben a kamerahálózat kiépül, tisztázni kell, hogy azt ki finanszírozza és működteti majd.

Egész település bekamerásáról nem hallott az adatvédelmi ombudsman hivatala és a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) sem. Földes Ádám, a TASZ munkatársa abszurdnak tartja az elképzelést: a figyelőrendszer kiépítése aránytalanul drága, a hatékonyságát ugyanis egyetlen felmérés sem igazolta. A térkameráktól a londoni metró kivételével sehol nem esett vissza a bűnözés, a bűncselekmények más helyszínekre terelődtek át - véli Földes. A TASZ munkatársa szerint így indokolatlan a szabadságjogok korlátozása, amikor a biztonság garantálására más lehetőségek is vannak.

Térfigyelő rendszert Magyarországon főként a nagyobb városok alkalmaznak, általában a forgalmas helyszíneken. A TASZ adatai szerint a megyeszékhelyek és a fővárosi kerületek többsége rendelkezik ilyen hálózattal. Mindez nem jelenti azt, hogy mindenhol működik is: Zalaegerszegen például villám csapott a rendszerbe, Salgótarjánban nincs pénz a működtetésére, Kecskeméten pedig ellopták a kamerák egy részét. A nagyobb városokban általában tíz kamera üzemel, a legtöbb a budapesti a VIII. kerültben működik, szám szerint 96.