Kis segítséget kapott a Füvészkert

Vágólapra másolva!
A nehéz pénzügyi helyzetbe került Füvészkert kilencszázezer forint támogatást kapott a városháza környezetvédelmi bizottságától - írja a Népszabadság. Az összegből ki tudják majd cserélni a kétszáz éves épület életveszélyessé vált elektromos rendszerét. A botanikus kert jövőbeni finanszírozása azonban még mindig nem tisztázott.
Vágólapra másolva!

A Füvészkert a városháza környezetvédelmi bizottságától pénzt kért a park igazgatósági épületében elvégzendő művészettörténeti feltáró munkákra. A városháza kilencszázezer forinttal járult hozzá a munkálatokhoz. Az összeg lehetővé teszi, hogy kicseréljék a Pollack Mihály tervei alapján 1802-ben épült ház életveszélyessé vált elektromos rendszerét. Ezt a munkát a feltárás nélkül ugyanis nem rendelhetné meg az intézmény - mondta Bánsági György, a környezetvédelmi bizottság elnöke.

Az ország legöregebb botanikus kertje az utóbbi időben veszélybe került. Kezelője, az ELTE nehéz gazdasági helyzete miatt nem tudja tovább vállalni a park évi hatvanmillió forintos fenntartási költségeit. Ha az egyetem nem kap gyors segítséget, az is lehet, hogy kénytelen lesz visszaadni a kertet a magyar államnak - mondta korábban Klinghammer István, az ELTE rektora.

Isépy István, a Füvészkert vezetője attól tart, hogy mivel a környék egyre népszerűbb a befektetők körében, lehet, hogy egyikük már ki is nézte magának a 3,5 hektáros parkot. Az oktatási tárca illetékese a lapnak tagadta, hogy hogy a kert fenntartásához szükséges pénz ne volna meg. A minisztérium szerint az ELTE támogatásának csökkentéséről nincs szó, bár a költségvetési tárgyalások még tartanak. A fővárosi Fidesz frakció szerint ugyanis a 60 milliós fenntartási összeg jövőre 50 millióra csökkenne.

Petíció a Füvészkert megmentéséérthttp://www.petitiononline.com/Fuveszke/petition.html

A park aláírásgyűjtésbe kezdett a fennmaradásáért. A 234 éves, mintegy hatezer növényfajt és -változatot bemutató botanikus kertet a vezetői online petícióval próbálják megmenteni.

A botanikus kert területet szinte 1848-as kialakítása óta csökken. Az a bizonyos tó, ahová Nemecseket bezavarták a vörösingesek, már az 1900-as évek elején eltűnt, a helyére ideg- és elmekórtani klinikát építettek. A Pál utcai fiúk idejében állott épületek közül már csak a Pálmaház van meg, illetve az ugyancsak rossz állapotban levő igazgatósági épület.