Törvénysértő közlekedési táblák Szegeden

Vágólapra másolva!
Szabályellenesen helyeztek el közel húsz közlekedési táblát Szegeden. Az önkormányzat elismeri, hogy a táblák nem felelnek meg a KRESZ-nek, azt viszont nem, hogy a táblák jelezte parkolási tilalom megszegése miatt jogellenesen bírságoltak volna.
Vágólapra másolva!

Vizsgálat indult Szegeden, miután egy helyi lakos tiltakozni kezdett a hatóságoknál a közlekedési táblák miatt. "Közel 20 táblát törvénysértő módon helyzetek el a belvárosában" - állítja Demeter Sándor, aki panaszával a szegedi önkormányzathoz és a Csongrád Megyei Főügyészséghez is fordult. Demeter az [origo]-nak elmondta: a leggyakoribb probléma, hogy a rakodóhelyeket jelző táblákról hiányzik az a kiegészítés, ami időben és térben korlátozza rakodást.

A táblák így nem felelnek meg a KRESZ szabályainak. Demeter szerint ebből az következik, hogy a rakodóövezetben várakozókat - köztük mozgáskorlátozottakat - az elmúlt években jogtalanul bírságolták meg. A jogtalan megbüntetett polgárokat pedig Demeter szerint kárpótolni kéne.

A szegedi önkormányzat elismerte, hogy a KRESZ értelmében valóban szükség lenne kiegészítő táblákra. A büntetéseket viszont jogosnak tartják és nem fizetnek vissza semmmit sem. Vaskeba György, a városüzemeltetési iroda közműosztályának vezetője az [origo]-nak elmondta: a rakodást szabályozó táblák hatályosak, hiszen minden esetben várakozni tilos tábla is található mellettük. Ebben az esetben pedig a parkolási tilalom a következő útkereszteződésig tart.

Hasonló álláspontot képvisel a Szegedi Városi Ügyészség is. Demeter beadványára viszont az ügyészség felkérte az önkormányzatot, hogy a táblákat szabályszerűen helyezzék ki, vagyis szereljék fel őket kiegészítővel. Az önkormányzat úgy tűnik ennek eleget is tesz, a kiegészítő táblákat jelenleg gyártják és valószínűleg december végig fel is szereleik azok.

Bizonytalan viszont, hogy a táblák kihelyezése változtat-e a jelenlegi helyzeten. A szegedi Kiss Menyhért utcában a napokban elhelyezett kiegészítő táblán ugyanis 0-24 óráig tartó és az egész utcára vonatkozó parkolási tilalom szerepel. Bariné dr. Tóth Éva a Csongrád Megyei Főügység szóvivője elmondta: az ügyészség azt viszont nem vizsgálhatja, hogy valóban indokolt-e ilyen mértékű korlátozás.