A fővárosban is utakat zárnának le a gazdák

Vágólapra másolva!
Egy tucat helyen, pár tucat járművel vonultak ki pénteken a gazdák az utakra, hogy elfoglalják a fél útpályát, így tiltakozva az ellen, hogy az FVM szerintük nem tartotta be korábbi ígéreteit. Az állattenyésztők azzal fenyegetőznek, ha a kormány később sem teljesíti követeléseiket, készek a fővárost is blokád alá helyezni. Az agrártárca szerint azonban a követelések jó része már korábban teljesült.
Vágólapra másolva!

A gazdák képviselői szerint az ország 12 helyén demonstráltak az állattartók pénteken, és lassították a forgalmat. "Az útlezárással azt szeretnénk elérni, hogy a szaktárca teljesítse követeléseinket, és tartsák be a februári agrár-megállapodásban rögzítetteket" - mondta Sákán Antal a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke, aki lát reményt arra, hogy a demonstrációk nyomán is megegyezés születik az áfa-arányosítási ügyekben, az állatjóléti támogatás és a nemzeti földalapú támogatás kifizetése ügyében.

"Amennyiben ez mégsem történne meg, a kukorica betakarítását követően traktorjainkkal a fővárosba megyünk demonstrálni" - mondta a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke. Hasonlóképpen nyilatkozott a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának elnöke, Hanó Miklós egykori kisgazda politikus, aki szerint a gazdák azt fontolgatják, hogy januárban blokádot szerveznek Budapest köré. Hanó Miklós hozzátette, hogy a blokád nem jár sikerrel, akkor a Kossuth térre vonulnak, illetve polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetnek.

Az agrártárca szerint ők betartották a februári agrár-megállapodásban foglaltakat. A kormány - ugyancsak a megállapodásnak megfelelően - mentesítette a gazdálkodókat az áfa-arányosítási kötelezettség alól - állítja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. "Az agrártárca a jövőben is kész együttműködni az ágazati problémák közös megoldásában minden reprezentatív szervezettel, az érintett termékpálya képviselőivel" - írták közleményükben.

MTI/[origo]