Ürülék és rovardarabok a gyógyteákban

Vágólapra másolva!
Követ, földet, rovardarabokat és állati ürüléket is találtak a fogyasztóvédők a gyógyteákban. A vizsgált teák 70 százaléka nem felelt meg az előírásoknak. A szakemberek szerint egyedül a gyógyszertárakban kapható teák mindegyike esik át az összes kötelező vizsgálaton.
Vágólapra másolva!

Alig találtak a boltokban a fogyasztóvédők olyan gyógyteát, amelyik megfelelő minőségű lenne. A megvizsgált gyógyteák 70 százaléka nem felel meg az előírásoknak - mondta az [origo]-nak az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakembere, Dömölki Lívia. Némelyik teához laboratóriumi vizsgálat sem kellett, mert felismerhető rovarmaradványok, madártollak, üvegdarabok és földrögök voltak bennük. Az egyik kakukkfű teában állati ürüléket találtak.

Sok gyógytea a növénynek nem csak azt a részét tartalmazza, amelyik terápiára ajánlott, ez pedig rontja a minőségét, a csipketeában kimutatott csipkebogyó mag ráadásul mérgező hatású. A Gyógynövénykutató Intézet Rt. laboratóriuma küldött gyógyteákból összesen három termékminta bizonyult megfelelőnek.

A szakemberek szerint egyedül a gyógyszertárakban kapható teákban lehet teljesen megbízni, mert azok mind átesnek az összes kötelező vizsgálaton. Emellett a gyógyszertárakban és a szaküzletekben az ott dolgozóktól tanácsot is lehet kérni, míg a nagy bevásárlóközpontokban senki nem segít a vásárlóknak. Az egyesület állásfoglalása szerint a gyógynövényeket elkülönítve kellene árusítani, és olyan eladókat alkalmazni, akik értenek a ezekhez a termékekhez.

A fogyasztóvédő egyesület munkatársa szerint azért van ennyire sok elfogadhatatlan minőségű gyógytea, mert nem egyértelműek a jogszabályok és nincsenek, vagy nem elég hatékonyak a hatósági ellenőrzések. A felmérés eredményeit - mely tartalmazza a termékek pontos nevét, forgalmazóját - elküldték az összes illetékes hatósághoz - többek között az ÁNTSZ-hez, a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársa az [origo]-nak elmondta, hogy egyelőre nem kapták meg a jelentést, és addig nem nyilatkoznak, amíg át nem tanulmányozták. Azt azonban megtudtuk, hogy már korábban is voltak minőségi gondok a gyógyteákkal. Az ÁNTSZ-nél úgy tudják, hogy "eddig nem érkezett megkeresés az üggyel kapcsolatban."