Választási csalással vádolják a szécsényi Fidesz-jelöltet

Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint soproni jelöltjükhöz hasonlóan vissza kellene lépnie Szécsény fideszes jelöltjének, Nagy Andornak. A kormánypárt információi szerint Nagy DVD-lejátszót ajándékozott az egyik helyi óvodának, illetve kampányfilmet forgatott a helyszínen. Nagy kampányfőnöke közölte: egy olyan óvoda kapott DVD-t, amelyet korábban kiraboltak. A rendőrség szerint azonban az elmúlt hónapokban egyedül a varsányi iskolába törtek be, ahonnét elvittek egy számítógépet.
Vágólapra másolva!

Ellentmondó információk láttak napvilágot az állítólagos szécsényi választási csalással kapcsolatban. Az MSZP úgy tudja, a Fidesz szécsényi jelöltje, Nagy Andor Szécsény és Varsány településeken különböző ajándékokat osztott választási fórumain, például számítógépet, DVD-lejátszót. Két állampolgár a párt szerint a helyi választási bizottsághoz fordult az ügyben. A Fidesz szerdán közleményben azt tudatta, hogy Nagy Andor egy olyan óvodának adományozott egy DVD-lejátszót, amelyet korábban kiraboltak. Nyakó István, az MSZP szóvivője viszont sajtótájékoztatóján közölte: információik szerint a szécsényi óvodát nem rabolták ki. Felszólította Nagy Andort, hogy Kránitz Lászlóhoz, az MSZP soproni jelöltjéhez hasonlóan lépjen vissza. Kránitz azután döntött így, hogy kitudódott: vásárlási utalványokat adott egy lakossági fórum résztvevőinek.

Az [origo] megkereste Szécsény három óvodáját. A három óvodának egy vezetősége van, de három különböző szemléletű nevelést valósítanak meg, három különböző épületben. Az elsőben elismerték, hogy Nagy Andor járt náluk, ám azt állították, hogy semmilyen ajándékot nem kaptak a politikustól. Az óvoda vezetője közölte: Nagy mindössze öt percig volt náluk, ez alatt az idő alatt senki nem forgatott. Kérdésünkre közölte azt is, hogy hozzájuk nem törtek be. A második helyen a telefont felvevő dolgozó közölte: nem mondhatnak semmit, és letette a telefont. A harmadik óvodában már fel sem vették, hiába próbálkoztunk többször is. A szécsényi rendőrség bűnügyi osztályvezetője az [origo]-nak azt mondta: az elmúlt hónapokban Szécsényben sem óvodába, sem iskolába nem törtek be. Egyedül szeptemberben az egyik varsányi általános iskolából loptak el egy számítógépet. Az [origo]-nak azonban nem akartak nyilatkozni ebben az iskolában sem.

A Fidesz szécsényi irodájában mindössze annyit mondtak, hogy Nagy Andort nem lehet elérni, és a párt által szerdán kiadott rövid közleményen kívül - amely azt tartalmazza, hogy egy kirabolt óvoda kapta a DVD-lejátszót - nincs mondanivalójuk.

"Közintézményeknek szoktak ajándékozni politikusok. Most választási kampány van, az igaz, de a közintézményeknek nincs szavazati joguk" - közölte Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője.

Szécsényben - hasonlóan Sopronhoz - vasárnap tartják a második fordulót. Az időközi választás azért vált szükségessé, mert a választókerület fideszes országgyűlési képviselője, Surján László európai parlamenti képviselő lett. A november 14-én tartott első forduló érvénytelen volt, mivel a választásra jogosultaknak kevesebb mint a fele adta csak le voksát. Az első fordulóban a tíz képviselőjelölt közül Nagy Andor - Orbán Viktor egykori kabinetfőnöke - végzett az első helyen.