Ingyen busszal többen járnak szűrésre

Vágólapra másolva!
Kevés nő vesz részt nőgyógyászati rákszűrésen, a veszélyeztetett korban lévőknek összesen három százaléka jelent meg méhnyakrákszűrésen. Különösen vidéken csak akkor mennek el az nők, ha utaztatásukról is gondoskodnak a szervezők - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Magyarországon jóval kevesebb rákbeteg gyógyul meg, mert általában későn derül ki a betegség, kevés a szövettani vizsgálatokat elemző patológus, és nem utolsósorban a lakosság az ingyenes szűrővizsgálatokat sem veszi igénybe - írja a Népszabadság.

Az [origo] daganatokkal foglalkozó oldala/daganatok/index.html

Eddig csaknem kétmillió mell- és félmillió méhnyakrákszűrésre hívó levelet kézbesített a posta a veszélyeztetett korba lépett nőknek. A mammográfiás vizsgálaton negyven százalékuk, a méhnyakrákvizsgálaton alig három százalékuk jelent meg - mondta Jakab Ferencné, az Egészségügyi Minisztérium címzetes államtitkára. Az országos átlagot meghaladó szűrési eredménnyel csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye dicsekedhet, de ott a tisztiorvosi szolgálat az önkormányzatokkal összefogva ingyenes buszjáratot indított a szűrőállomásokra.

Egy kisrégiós modellkísérletben kiderült, ha a nőgyógyász "házhoz megy", a nők hajlandók alávetni magukat a vizsgálatnak. Ezt a megoldást azzal segítené a tárca, hogy valamennyi megyei nőgyógyász főorvosnak autót vásárol, amellyel a szakorvosok elutazhatnak a falvakba.