Senki sem hallott a fogyasztásmentes napról

Vágólapra másolva!
Fogyasztásellenes napot rendeznek pénteken a hazai civil szervezetek. A fogyasztói böjt ünnepét hagyományosan november utolsó péntekén tartják világszerte. A kezdeményezésről azonban a budapestiek zöme nem hallott. Az érdektelenség oka: a szervezők semmiféle rendezvénnyel nem készülnek.
Vágólapra másolva!

"Még nem hallottam a fogyasztásellenes napról" - közölte az [origo]-val egy fekete bőrkabátot viselő férfi, miközben tévével a kezében sietett kifelé az egyik fővárosi bevásárlóközpont üzletéből. Az [origo] gyorsfelmérése szerint a november 26-ai vásárlásellenes világnapról a fővárosiak többsége egyáltalán nem hallott.

Annak ellenére, hogy fogyasztói böjt ünnepét öt éve rendezik meg Magyarországon november utolsó péntekén. Demonstrációjukkal a környezetvédő és fogyasztáskritikus civil szervezetek arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a túlzott fogyasztás káros környezeti és társadalmi következménnyel jár.

Az [origo]-nak nyilatkozók többsége ugyan jó ötletnek tartotta a fogyasztásellenes napot, hiányolták viszont, hogy a kezdeményezésnek semmiféle visszhangja nincsen. A szkeptikusabb válaszolók szerint irreális az elképzelés, egy nap alatt nem lehet a vásárlási szokásokat megváltoztatni, ráadásul az önmegtartóztatók másnap valószínűleg duplán vásárolnának.

A "Ne vásárolj semmit!" napról nem hallott az [origo] által szúrópróbaszerűen megkérdezett fővárosi üzletek többsége sem. Lapunk gyorsétteremben, illatszerboltban, elektronikai üzletben és egy fehérneműboltban érdeklődött a civil kezdeményezés felől. A világnapról mindössze egy üzletben hallottak, a kezdeményezéshez viszont egyikük sem kívánt csatlakozni. "A bevásárlóközpontok a fogyasztás várai, az üzletpolitika lényege, hogy minél többen vásároljanak, így biztosan nyitva leszünk ezen a napon is" - közölte határozottan az [origo] riporterével az egyik fehérneműbolt eladója.

A csekély visszhanghoz valószínűleg hozzájárul az is, hogy a szervező civil szervezetek (Tudatos Vásárlók Egyesülete, HuMusz, Védegylet, Zöld Fiatalok) az idei évben kiáltvány kibocsátásán kivül más rendezvénnyel nem készülnek. Vay Márton, a Védegylet munkatársa elmondta: a péntektől a fogyasztás jelentős visszaesését ugyan nem várják, eredménynek tartanák viszont, ha sikerülne felhívni az emberek figyelmét a fogyasztás veszélyeire.