Egy nap munkával juthatnak egy havi pénzhez

Vágólapra másolva!
Rosszul sikerült a közszolgálati dolgozók 13. havi fizetésével kapcsolatos törvénymódosítás. E szerint ugyanis akit január 1-jével vesznek fel, annak jár a 2004-es 13. havi fizetés, akár egyetlen munkanap után is. Akinek viszont idén december 31-vel szűnik meg a munkaviszonya, az nem kap semmit. A kormány már dolgozik az újabb módosításon, hogy mindez ne forduljon elő.
Vágólapra másolva!

Módosították a köztisztviselők 13. havi fizetését szabályozó törvényt. E szerint az kaphat 13. havi fizetést, aki január 1-jén munkaviszonyban áll. Így a törvény alapján akit 2005. január 1-jétől vesznek fel, megkaphatja egyetlen nap munkaviszony után a 2004-re járó 13. havi fizetést. Pórul járna viszont, akinek idén év közben szűnt meg közszolgálati munkaviszonya, mert az nem kaphat 13. havit, még akkor sem, a ledolgozta a teljes évet és december 31-én távozott munkahelyéről.

A módosítás szerint : "Minden naptári évben jár plusz egyhavi illetmény (13. havi illetmény), amennyiben a közalkalmazott január 1-jén közalkalmazotti jogviszonyban áll. A kifizetésről január 16-án kell rendelkezni, a juttatás mértékének alapja a január hónapra irányadó illetmény."

Vadász János, a Közszolgálati Reform Kormánymegbízotti Hivatal vezetője az [origo] kérdésére azt mondta, mindez a gyakorlatban nem fordul majd elő, bár azt elismerte, hogy a módosítás szó szerinti értelmezéséből mindez következne. Vadász szerint már dolgoznak egy pontosításon, amelyet még idén a parlament elé terjesztenének, hogy a fenti problémákat rendezzék.

Komáromi Gergely