Vágólapra másolva!
Az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet csütörtökön valamennyi országgyűlési képviselőnek elküldte egy családon belüli erőszak áldozatának boncolási jegyzőkönyvéről készült másolat egy-egy példányát. A szövegben a boncolást végző orvos neve helyére az egyes képviselőket írták be. Akciójával az AI hatni akar a képviselőkre, hogy mielőbb elfogadják a távoltartás bevezetéséről szóló törvényt.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön - a nők elleni erőszak megszüntetésének napja alkalmából - a képviselők postájuk között megtalálják az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet felhívását is. Az AI minden egyes országgyűlési képviselőnek egy boncolási jegyzőkönyv másolatát küldte el egy felhívó levéllel. Egy valódi haláleset adatain alapuló boncolási jegyzőkönyvet kapnak a képviselők (az illető családon belüli erőszak áldozata lett), de a boncoló orvos neve helyett az egyes politikusok neve szerepel. "Talán Önnek is megdöbbentő, de tény, hogy Magyarországon minden harmadik napon meghal valaki családon belüli erőszak, illetve partnerbántalmazás következtében" - kezdődik a levél, amelyet Fodor Márk, az AI Magyarország igazgatója írt alá.

A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a családon belüli erőszak miatt bekövetkezett halálesetek nem előzmények nélkül valók, és megelőzhetők lennének. Sürgetik, hogy az Országgyűlés mielőbb fogadja el a távoltartásról szóló törvényjavaslatot. A tervezetet a nyáron benyújtotta a kormány, majd az Igazságügyi Minisztérium visszavonta átdolgozásra, miután alkotmányos aggályok merültek fel a szöveggel kapcoslatban. Azóta nem került vissza az Országgyűléshez - mondta Fodor az [origo]-nak. "Ezzel az akcióval azt szeretnénk megértetni a képviselőkkel, hogy mennyire nagy tétje van a döntéseiknek" - tette hozzá.

A szervezet szombaton a NaNE-val (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) és Habeas Corpus Munkacsoporttal egy közös felvonulást tart a családon belüli terror ellen demonstrálva. A felvonulás az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium elől indul, és a Parlamentig tart. Vasárnap pedig aláírásokat gyűjtenek az Országház előtt a távoltartásról szóló törvény minél előbbi elfogadtatása érdekében. Az aláírt íveket december 10-én, az emberi jogok napján átadják a frakcióvezetőknek.

Az [origo] által megkérdezett politikusok még nem kapták meg a levelet. Soós László, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője az [origo]-nak azt mondta: jelen pillanatban is a normaszöveg írásán dolgoznak. Reményei szerint ez év végén vagy jövő év elején benyújtsák az új törvényjavaslatot a parlamentnek. Így az Országgyűlés a tavaszi ülésszakon szavazhat a távoltartásról.