Utcára kerülhet több mint száz soproni diák

Vágólapra másolva!
A Soproni Ruhagyár Rt. tulajdonában lévő épületben - ahol eddig mintegy 120-130 soproni egyetemista lakott - kikapcsolta a szolgáltató a villanyt, mert a tulajdonos több mint 20 millió forinttal tartozik. Az épületben nincs fűtés és meleg víz sem. Az egyetem próbál segíteni a diákoknak, de egyelőre nem tudják, hol tudnák őket elhelyezni. A tulajdonos szerdán közölte: december 31-ig mindenkinek ki kell költöznie.
Vágólapra másolva!

A soproni ruhagyár korábbi munkásszállását évekkel ezelőtt a Nyugat-Magyarországi Egyetem bérelte, ma viszont a Soproni Ruhagyár Rt. tulajdonosával állnak szerződésben a diákok. Az egyetem információi szerint körülbelül 120-130 diák lakik az épületben havi 20-30 ezer forintért. Ennyi pénzért állítólag már albérletbe is lehetne költözni, ha lenne szabad albérlet Sopronban. A diákok már régebben is panaszkodtak arra, hogy időnként rossz a fűtés és nincs meleg víz. Múlt hét csütörtökön azonban a szolgáltató kikapcsolta a villanyt, mert a tulajdonos jelentős tartozást - körülbelül 22 millió forintos hátralékot - halmozott fel - mondta az [origo]-nak az egyik lakó.

A többségi tulajdonos, Nagy Kálmán azt ígérte: átmenetileg napi 9 órán át biztosítja a világítást, meleg vizet és a fűtést. A lakók szerint azonban így is félig megfagynak, és az áram csak a világítást biztosítja pár órán át, a számítógépek és egyéb berendezések nem működnek.

A tulajdonos csupán egyszer ment ki a diákokhoz, akkor vitt nekik egy zacskó gyertyát, de amúgy nem tudják őt elérni. "Ma azt üzente, hogy rossz húzás volt másokhoz fordulni, és december 31-ig el kell hagynunk a helyet. Ez a vizsgaidőszak közepe" - mondta az egyik lakó az [origo]-nak. Az érintett diákok az önkormányzathoz és az egyetemhez fordultak segítségért. Az egyetemi kollégiumokban viszont nincs hely, és ennyien albérletet se találnak Sopronban - állítják az érintettek.

A diákok nem igazán tudnak szót érteni a tulajdonossal - mondta az [origo]-nak az egyetem gazdasági igazgatója. Hozzátette: várhatóan felmondja a cég a szerződést a diákokkal, ebben az esetben megpróbálja az egyetem elhelyezni őket. Az egyetem vezetősége szerda délután egyeztet az érintett hallgatókkal.

Az [origo] megpróbálta elérni a ruhagyár igazgatóját, a cég telefonszáma azonban szerda délelőtt óta folyamatosan foglalt volt.