Szalmonella fertőzött az egri rendőrmenzán

Vágólapra másolva!
Kimutatták a szalmonellát a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság menzáján felszolgált máglyarakásból, illetve egy beteg székletmintájából - közölte a népegészség-ügyi szolgálat Heves megyei intézetének tisztiorvosa kedden. Az ételtől szombat óta közel hatvanan betegedtek meg.
Vágólapra másolva!

"A máglyarakásból és egy beteg székletéből szalmonella enteritidisz tenyészett ki" - mondta Huszti Györgyi, az ÁNTSZ Heves megyei intézetének tisztiorvosa a pénteken történt ételmérgezésről. Hozzátette: hétfő óta újabb két beteget regisztráltak, vagyis immár 57-re emelkedett a fertőzöttek száma. Közülük egy 10 éves kisfiút és egy 30 éves férfit kórházban ápolnak.

Hogyan tájékozódik ország - világ híreiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04Töltse ki kérdőívünket!Kérdezze szerdán 14 órától a Társalgóban Gyurcsány Ferenc kormányfőt!/vendegszoba/index.html

A betegek előző nap valamennyien Egerben, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság épületében található menzán ebédeltek. A menzát nem a főkapitányság, hanem egy gazdasági társaság üzemelteti. Az étterem mindenki előtt nyitva áll, ezért a betegeknek csupán egyharmada rendőr, a többiek civilek.

A tisztiorvos szerint az eddigi vizsgálatok alátámasztják a konyhai munka során elkövetett szabálytalanságokat. Ugyanakkor a vizsgálat még nem zárult le, így a menza továbbra sem működhet.

A máglyarakásból pénteken 80 adagot készítettek a konyhán, és valamennyi el is fogyott. A tünetek, a 39 fokos láz és a folyamatos hasmenés szalmonellafertőzésre utaltak - mondta. Közölte: a kórokozó nem csak a tojás héjáról kerülhet az élelmiszerbe. Attól is elszaporodhat, ha az ételt nem megfelelő hőfokon készítik és tárolják. A fertőzés lappangási ideje 3-5 nap; ez azt jelenti, hogy további megbetegedések már valószínűleg nem lesznek - mondta a tisztiorvos.