Vágólapra másolva!
A gyenge szereplés miatt a soproni időközi választásokon induló MDF-es és SZDSZ-es jelölt is bejelentette, hogy visszalép. Nagy Tamás MDF-jelölt a szavazatok 2,22 százalékát kapta, Kóczán Zoltán szabad demokrata politikus pedig a voksok 4,21 százalékát szerezte meg. Az első fordulót Firtl Mátyás Fidesz-jelölt nyerte, 53,6 százalékkal. Kránitz László (MSZP) 34,4 százalékot kapott.
Vágólapra másolva!

Az MDF és az SZDSZ jelöltje nem indul a soproni időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában, így november 28-án öten mérettetik meg magukat.

Az első fordulóban a szavazatok 2,22 százalékát megszerző MDF-jelölt, Nagy Tamás tanár-vállalkozó gyenge szereplése okát részben a párt belső viszályiban látja, részben annak tulajdonítja, hogy az MDF Sopronban "nem erős". "Akik rám szavaztak, azok a személyemre adták le a voksukat" - mondta.

Nagy Tamás közölte: a Fidesz jelöltje nem mutatott készséget arra a felvetésére, hogy programjából néhány pontot támogasson és képviseljen győzelme esetén. "Ennek ellenére arra bíztatom a polgárokat, hogy a Fidesz jelöltjére adják le a szavazatukat" - tette hozzá Nagy Tamás.

Kóczán Zoltán, a szavazatok 4,21 százalékát elnyert SZDSZ-es jelölt azt mondta, hogy a választókat nem tudták megszólítani, amit az alacsony részvételi arány is jelez. Hozzátette: a két forduló közötti pár napot kevésnek tartja ahhoz, hogy meggyőzzék a választókat.

"A második forduló előtti kampányra szánt pénzt, néhány százezer forintot, rászoruló soproni családoknak ajánljuk fel "- közölte. Kóczán Zoltán elmondta, hogy a gyenge szereplést mind személye, mind pártja szempontjából kudarcnak érzi.

Firtl Mátyás Fidesz-jelölt, aki a szavazatok 53,6 százalékát nyerte el, közölte, hogy a következő napokban folytatják a választókkal megkezdett párbeszédet, mert az első forduló bizonyította: a közvetlen dialógus eredményre vezet. A Fidesz jelöltje abban bízik, hogy a második fordulóban nagyobb lesz a részvétel, mint az elsőben.

Kránitz László, az MSZP jelöltje, aki a voksok 34,4 százalékát szerezte meg, közölte: nem nagy rendezvényekkel, hanem személyes találkozásokkal, közvetlen beszélgetésekkel akarják mozgósítani a választókat, hogy minél többen vegyenek részt a november 28-ai szavazáson.

Sárdy Barbara énekes, MIÉP-jelölt, aki a szavazatok 3,09 százalékát nyerte el, ringbe száll a második fordulóban is. "Meg kell mutatnunk, hogy a nemzeti radikalizmus a harmadik választható út, amelynek ugyanúgy létjogosultsága van, mint a bal- és a jobboldalnak" - mondta.

Kirkovits Balázs idegenforgalmi szakember, a Jobbik Magyarországért Mozgalom 1,24 százalékot szerzett jelöltje szeretne még több szavazót megszólítani. Fontosnak nevezte, hogy érvényes legyen a november 28-ai választás, és sikerüljön betölteni a megüresedett képviselői helyet. Ehhez a Jobbik szavazótáborára is szükség van - tette hozzá.

Friedl László Mihály független jelölt, aki a szavazatok 1,16 százalékát kapta, szintén indul a második fordulóban. A Zöld Demokraták Szövetsége segítségével kampányoló faipari mérnök, kandidátus a műszaki fejlesztés feltételeinek javítását szeretné elérni.