Vágólapra másolva!
Szavazás
Vágólapra másolva!

A jelenleg tervezés alatt álló Mars-expedíció legrövidebb időtartama két és fél év, amelyből csupán egy év lenne az operatív munka, az utazás időtartama optimális esetben is egy-másfél év oda-vissza. Ennyi időt még senki sem töltött el a világűrben, ráadásul a vörös bolygó ahhoz is túl messze van, hogy baj esetén a földi irányítóközpontból azonnali segítséget tudjanak nyújtani a szakemberek.

69601outform.html400350

A NASA nemrégiben pályázatot hirdetett alternatív rakétameghajtási technológiák kifejlesztésére. A beérkezett ötletek közül tizenkettőt választottak ki. Az elkövetkezendő hat hónap során azt mérik fel, kivitelezhető-e egyáltalán a technológia kifejlesztése. Azokat az elképzeléseket, amelyek a féléves előkészítő szakasz után megvalósíthatónak tűnnek, további két évig támogatja a NASA.

69602outform.html400350

Az egyik lehetséges befutó a washington egyetem kutatócsoportja, ahol egy plazmavitorláson dolgoznak. Elképzelésük szerint egy világűrbe telepített űrállomás ionizált részecskenyalábot bocsátana ki, amely az űrhajóra telepített "vevővel" lépne kölcsönhatásba. Mintha egy tengeren úszó vitorlás vásznaiba kapna bele a szél: a fellépő elektromágneses erők révén a plazmasugár a Naprendszer távoli vidékeire röpítheti az űrhajót.