Elküldhetik az idős közalkalmazottakat

Vágólapra másolva!
62 éves kora után nem dolgozhatna senki sem - néhány ritka kivételtől eltekintve - közalkalmazottként vagy köztisztviselőként egy MSZP-s javaslat szerint. A változtatást azzal indokolta Molnár László képviselő, hogy így a fiatalok több lehetőséget kaphatnának.
Vágólapra másolva!
Kérdezze szerdán 14 órától a Társalgóban Gyurcsány Ferenc kormányfőt!/vendegszoba/index.html

62 évesen kötelező lenne nyugdíjazni a köztisztviselőket és a közalkalmazottakat egy MSZP-s képviselő által benyújtott törvényjavaslat szerint. Molnár László a 2005-ös költségvetéshez benyújtott kapcsolódó módosító indítványairól azt mondta: a legfontosabb célja a módosításnak az lenne, hogy a fiatalabbak könnyebben jussanak munkához. A kormánypárti képviselő szerint ugyanis sok képzett, diplomás, több nyelven beszélő fiatal sem talál munkát - akarata ellenére. Sok idősebb viszont, miután elérte a nyugdíjkorhatárt, tovább dolgozik nuygdíjasként is az állami szférában.

Molnár ezért azt javasolja, hogy ha valaki elmúlt 62 éves, már ne lehessen sem köztisztviselő, sem közalkalmazott. A jelenlegi törvény szerint a köztisztviselőknél 70 év a felső korhatár, a közalkalmazottaknál pedig nincs életkorhoz kötve a munkaviszony. A képviselő hozzátette: ha valakire mindenképpen szükség van a munkahelyén 62 éves kora után is, akkor más foglalkoztatási formában maradhatna ott. A képviselő néhány munkahellyel kivételt tesz: így a bírák, alkotmánybírák vagy az akadémikusokra nem vonatkozna a 62 éves korhatár.

Molnár hozzátette: jelenleg még a szocialista frakción belül is vitatkoznak a kérdés szabályozásáról. Döntés decemberben várható, amikor a parlament szavaz a költségvetési törvénnyel kapcsolatos indítványokoról.