Vizsgálják a roma gyerekek megkülönböztetését

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indít az esélyegyenlőségért felelős minisztérium azzal kapcsolatban, hogy a napokban kiderült: az örökbefogadási eljárás során még mindig megkülönböztetik a roma és nem roma gyerekeket. A gyerekek etnikai nyilvántartását törvény tiltja, erre most újra figyelmeztetik a gyámhivatalokat.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatokkal ellenőrzi jövőre az esélyegyenlőségért felelős minisztérium, hogy a megyei gyámhivatalok betartják-e a törvényi előírásokat. A hivatalok vezetőinek figyelmét ismét felhívják az etnikai adatgyűjtés tilalmára - közölte a Roma Sajtközponttal az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) szóvivője, Galambos Róbert.

Az RSK a napokban nyilvánosságra hozta, hogy a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatok munkatársai az örökbefogadási eljárás során megkülönböztetik a roma és nem roma gyerekeket. Az RSK munkatársai két nagyvárosban jelentkeztek örökbe fogadó szülőként, és azt tapasztalták, hogy a szakszolgálatok a gyerekekről a körülmények, külső jegyek vagy a neve alapján vélelmezik, hogy roma.

Az adatvédelmi biztos jelzése alapján 2003-tól törölték a gyermekvédelmi nyilvántartásokból az etnikai és vallási adatok nyilvántartását, tehát jogellenesen járnak el azok a szakemberek, akik nyilvántartják a gyermek etnikai, vallási hovatartozását, kivéve, ha azt a szülő maga kéri - mondta az esélyegyenlőségért felelős minisztérium szóvivője. "Azt is jogellenesnek tartjuk, ha egyes szakemberek a jogszabályokat kijátszva úgy dolgoznak, mintha a törölt adatok birtokában lennének. Azokban az esetekben, amikor fény derül a jogszabályok kijátszására, az illetékes megyei gyámhivataloknak meg kell állapítani a felelősöket, és esetleg javaslatot kell tenni a személyi felelősség megállapítására" - tette hozzá a szóvivő. A megyei gyámhivatalok vezetőinek figyelmét ismételten felhívják erre a problémára, és a jövő évben a minisztérium vizsgálatokkal ellenőrzi a változásokat.

Dr. Ürmös Andor, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Roma Integrációs Igazgatóságának a vezetője szerint mindenkinek egyforma esélyt kell biztosítani az örökbefogadásra. Hozzátette: megítélése szerint az a legfontosabb, hogy amikor az első személyes kapcsolatok kialakulnak - vagyis az örökbe fogadni kívánó szülő találkozik a gyerekkel -, akkor azok is bekerülhessenek ebbe a körbe, akik romák, fogyatékkal élők vagy külföldiek. Aztán a személyes kapcsolatok alapján döntsön a szülő: ki volt a kedvesebb, szimpatikusabb, ki volt az, akivel jobban megértette magát a gyerekek közül - mondta Ürmös Andor.

Roma Sajtóközpont (RSK)