Másfél milliót fizethet Újhelyi Orbánéknak

Vágólapra másolva!
Személyiségi jogi pert vesztett Orbán Viktorral, Kövér Lászlóval és Szadai Károllyal szemben nem jogerősen Újhelyi István. A szocialista politikust személyenként 500 ezer, vagyis összesen másfél millió forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte a Csongrád Megyei Bíróság pénteken. Újhelyi közölte: fellebbez a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki politikusok azért perelték be Újhelyi Istvánt, mert 2003 őszén a köztelevízió két műsorában azt mondta a szocialista parlamenti képviselő: felmerül a gyanú, hogy Szadai Károlyon, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának akkori elnökén és Kövér László volt titkosszolgálati miniszteren keresztül Orbán Viktor sakkban tartotta Kondor Katalint. A felperesek indítványukban személyenként 500 ezer, azaz összesen másfél millió forint nem vagyoni kártérítést követeltek, és kérték, hogy a bíróság tiltsa el Újhelyit a további jogsértő magatartástól.

Pap János bíró ítéletében megállapította a személyhez fűződő jogsértést, és kötelezte Újhelyit, hogy nyolc napon belül két országos napilapban saját költségén a következő tartalmú hirdetést jelentesse meg: "Valótlanul állította azon tényt az alperes, hogy az elsőrendű felperes Orbán Viktor, a másodrendű felperes Kövér László és a harmadrendű felperes Szadai Károly a Magyar Rádió elnökét sakkban tartották." Arra is kötelezte Újhelyit, hogy öt napon belül fizesse meg a személyenkénti ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést és annak 2003. szeptember 26-tól járó törvényes kamatát.

Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni. Újhelyi közölte: fellebbez. "Politikusok, közszereplők közötti vitáról van szó, számos olyan precedens van, amikor másképp döntött a bíróság" - mondta. "Feltételezéseket, kérdéseket, találgatásokat közvetítettem Orbán Viktorral, Kövér Lászlóval és Szadai Károllyal kapcsolatban" - tette hozzá a politikus. Újhelyi szerint érdekessé teszi a magyar közéletet, hogy egy országgyűlési képviselővel szemben a jobboldal vezéralakjai ilyen erőbedobással kezdenek pereskedni. "Ettől még a véleményemet a jövőben is el fogom mondani" - közölte a képviselő.

A Magyar Rádió Rt. elnöke 2004 elején pert nyert a Népszava ellen, mert a lap nem tudta bizonyítani azt a 2003 szeptemberi állítását, hogy Kondor Katalin a hetvenes-nyolcvanas években kapcsolatban állt volna az állambiztonsági szervezet kémelhárítással foglalkozó alosztályával.