Vágólapra másolva!
Egy helyi felmérés szerint a békéscsabaiak egészségi állapota évről évre romlik. A felnőttek jelentős része túlsúlyos vagy elhízott. Napi átlagban több időt töltenek el evéssel, mint mozgással, utóbbira csupán tíz percet fordítanak. Az önkormányzat nemrég elfogadott egy tíz évre szóló egészségfejlesztési tervet, amelytől elsősorban szemléletváltást várnak.
Vágólapra másolva!

Békéscsabán 2000-ben, majd legutóbb 2004-ben készült felmérés a lakosság egészségi állapotáról. A legutóbbi eredmények szerint a békéscsabaiak egészségi állapota megfelel az országos átlagnak, de egy-két mutatóban némileg rosszabb eredmény született. A szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek esetében a statisztikai trendek szerint 3-5 százalékos emelkedés várható 2008-ra a 2003-as adatokhoz képest - mondta az [origo]-nak Kovács Zoltán városi főorvos.

A felmérés szerint a felnőttek jelentős része túlsúlyos, illetve elhízott. A felnőtt lakosság napi átlagban alig tölt tíz percnél többet szabadidős mozgással, miközben evésre jóval több időt fordít. A férfiak 41, a nők 26 százaléka dohányzik. Magas az alkoholisták száma, és emelkedik a kábítószer-fogyasztás.

Az önkormányzat ezért nemrég elfogadott egy egészségfejlesztési tervet, amelyet 60-80 személy, köztük több civil szervezet tagja dolgozott ki. A tíz évre szóló terv elsősorban a megelőzésre helyezi a súlyt, és fő célkitűzése, hogy a lakossággal összefogva változtasson a rossz statisztikai adatokon. Kovács elmondta: teljes ágazati együttműködésre van szükség, vagyis az oktatás, kultúra, lakásügy, városfejlesztés terén egyaránt az egészségesebb életmódra kell törekedni. "Lassú, de biztos tudati átalakítás kell" - fogalmazott a városi főorvos.

A terv kidolgozóinak évente meg kell határozni egy cselekvési tervet, kétévente pedig a közgyűlés előtt kell beszámolni az eredményekről. Kovács szerint azonban látványos eredmény az első években nem várható, ahhoz legalább 10-20 évre van szükség. Az egészségfejlesztési terv elsősorban a szív- és érrendszeri, a daganatos, a mozgásszervi és a mentális betegségek visszaszorítását tűzte ki célul. Emellett szeretnék csökkenteni az alkohol- és drogfogyasztást, valamint az aktív mozgást népszerűsítenék. Arra is biztatják az embereket, hogy minél többen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon.