Sértik az alkotmányt az iskolai chipkártyák

Vágólapra másolva!
Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint sérti az alkotmányt és az emberi méltóságot az a chipkártyás rendszer, melyet az év elején vezettek be két nagykanizsai oktatási intézményben. Az iskola így akarja elérni, hogy kevesebb diák lógjon az órákról.
Vágólapra másolva!

"Sérti az alkotmányban megfogalmazott, és a tanulókat megillető emberi méltóság elvét a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István Szakképző Iskolában bevezetett chipkártyás beléptető rendszer, mert szükségtelenül, aránytalanul, kiszámíthatatlanul és önkényesen korlátozza a diákok általános személyiségi jogait, általános cselekvési szabadságukat" - áll az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesének közleményében.

Takács Albert elmondta: egy sajtóhíradás alapján indított hivatalból vizsgálatot. Közölte, megállapításai nem tekinthetők "kemény kirohanásnak", inkább arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy léteznek "szelídebb módszerek is" az igazolatlan hiányzások csökkentésére. A megoldások között említette az iskola ajtajában álló ügyeletes tanárt, illetve a névsorolvasás módszerét. Szerinte az ilyen kényelmi alapú technikai megoldások nem helyettesíthetnek pedagógiai módszereket, mint mondta: a "tanárnak legyen a szeme a diákon".

Az adatvédelmi biztos korábban ugyancsak aggodalmát fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Péterfalvi Attila szerint az iskolába járó diákok, a pedagógusok és az ott dolgozók beleegyezése szükséges a "lógásgátlóként" ismertté vált chipkártyás rendszer üzemeltetéséhez.

Az oktatási jogok miniszteri biztosa korábbi nyilatkozata szerint ugyanakkor nem történt jogszabálysértés. Aáry Tamás Lajos úgy látja: közoktatási törvény értelmében az iskola nyilvántarthatja az oktatással, magatartással kapcsolatos adatokat. A biztos ezek közé sorolta az esetleges mulasztásokat is.

Január 1-je óta működik chipkártyás beléptető rendszer a kanizsai Széchenyi István és Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában. Az intézmény igazgatója ezt azzal indokolta, hogy az alapvetően műszaki-technikai jellegű, két külön épületben működő és közel 1800-as létszámú kanizsai középiskolában állandó gond volt a diákok tanórák alatti követhetetlen ki-bejárkálása, annak igazolt vagy igazolatlan volta és a beérkező idegenek számontartása. Ezért mindkét épületbe csak egy terelőkarral ellátott, számítógéppel összekapcsolt kártyaleolvasó és a személyes adatokat tartalmazó plasztik lap segítségével lehet ki-bejárni. Takács Albert csütörtöki közleményében közölte: azt állapította meg, hogy az iskola nem tesz eleget a közoktatási törvényben meghatározott azon kötelezettségének, miszerint gondoskodnia kell a tanulók biztonságban és egészséges környezetben történő neveléséről, oktatásáról, mert eljárásával sérti a tanulók általános cselekvési szabadságát, korlátozza előre nem látható választási lehetőségüket, emberi méltóságukat.

"Az iskolai beléptető rendszer aránytalanul és szükségtelenül korlátozza a tanulók általános cselekvési szabadságát" - írta az ombudsman. "Mindezek alapján azt ajánlottam Nagykanizsa polgármesterének, mint az iskola fenntartójának, hogy gondoskodjék a szóban forgó törvénysértő állapot megszüntetéséről" - áll a közleményben.