Öt családot akartak kilakoltatni

Vágólapra másolva!
Bírói végzés nélkül próbáltak meg kilakoltatni öt családot az Illatos út egyik házából. A Roma Polgárjogi Alapítvány a szerintük jogszerűtlen eljárás miatt kihívta a rendőrséget. A házból végül csak az egyik lakásból költöztették ki az ott lakókat.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön tíz órakor a IX. kerületi önkormányzat által megbízott Bohus Bt. képviselői jelentek meg az Illatos út 5/b szám alatt, hogy kilakoltassanak öt roma családot. Bár a törvény szerint csak december 1. és március 1. között érvényes a kilakoltatási moratórium, a főpolgármester a korábbi évekhez hasonlóan idén is felhívta a fővárosi kerületek polgármestereit: az emberiességi szempontokra figyelemmel senkit ne lakoltassanak ki a fővárosi lakásokból novembertől áprilisig.

Az Illatos úti házhoz érkezett Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke és több munkatársa, hogy megakadályozzák a - bíró végzés hiányában jogszerűtlen - eljárást. Horváth a Roma Sajtóközpontnak elmondta: a törvény szerint, aki hatvan napnál hosszabb ideig lakik egy lakásban, csak bírói végzéssel lehet kilakoltatni - függetlenül attól, hogy jogosan lakik-e a lakásban. "Kértük az eljárást lefolytató cég képviselőitől, hogy mutassanak bírói végzést, de mivel ilyet nem tudtak bemutatni, de az eljárást folytatni akarták, a rendőrség segítségét kértük" - mondta el a RPA elnöke.

A kiérkező rendőrök, a RPA munkatársai és a Bohus Bt. képviselői lakásról lakásra járva vizsgálták a kialakult helyzetet. Végül az öt kiürítésre ítélt lakásból mindössze csak egy lakásból költöztették ki az ott lakókat, mert kiderült: a lakó előzőleg aláírt egy kiköltözésbe beleegyező nyilatkozatot, bár sem írni, sem olvasni nem tud. Az eljárást felfüggesztették. Az IX. kerületi önkormányzat illetékesét a Roma Sajtóközpontnak késő délutánig nem sikerült utolérnie.

László Zoltán - Roma Sajtóközpont (RSK)