Az MSZP és a Fidesz is útlevelet adna a határon túliaknak

Vágólapra másolva!
Magyarigazolvány helyett már az MSZP és a Fidesz is úgy véli, hogy valamilyen útlevelet kellene kapniuk a határon túli magyaroknak. Abban azonban még eltérnek az álláspontok a két párt között, hogy ezt az új dokumentumot pontosan hol is lehetne használni: az MSZP szerint csak Magyarországra, a Fidesz szerint az egész Unióra érvényes lenne. Az útlevélről az MSZP és a Fidesz is törvényt alkotna még a népszavazás előtt.
Vágólapra másolva!

Törvényhozói rohammunkával áthidalhatóak a kettős állampolgárság miatt kialakult éles ellentétek a Fidesz és az MSZP között. A két párt egyaránt azt tartja szükségesnek, hogy haladéktalanul, még a december 5-ére kiírt népszavazás előtt alkosson törvényt az Országgyűlés. A két párt elképzelései szerint valamilyen formában bevonnák a sürgősségi törvényhozási munkába a határon túli magyar szervezeteket is.

Hiller István, az MSZP elnöke a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) pénteki ülésén elmondta, hogy pártja a Gyurcsány-kormány most meghirdetett új nemzetpolitikájának három pilléréből kettőt, a külhoni magyar útlevelet és az úgynevezett szülőföld programot javasolja törvénybe iktatni. "Ez az úti okmány a határon túli magyarság számára a Magyarországra való bejutás akadálytalan megvalósítását jelenti, erre minden fizikális és minden jogi lépést meg fogunk tenni" - mondta.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szintén útlevélről szóló törvényt tartana szükségesnek, de ez a jogszabály az "európai útlevélről" szólna, és az lenne a hivatása, hogy tisztázza a kettős állampolgárság tartalmát. "Nemzetközi példák alapján kijelenthetjük, hogy semmilyen nemzetközi akadálya nincs egy olyan útlevél megadásának, amely az egész Európai Unió területére szabadságot ad (...) adjunk nekik olyan útlevelet amellyel az egész Európai Unióban ugyanúgy közlekedhetnek, mozoghatnak, mint mi" - hangoztatta.

A második alapelv, hogy ez az útlevél ne jelentsen egyetlen fillér terhet sem a magyar adófizetőknek - tette hozzá. "Ha ezekben az elvekben egyetértünk, akkor megtaláljuk a jogi megoldást" - mondta Orbán Viktor.

Eközben Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke bejelentette: a Fidesz összesen 3,5 millió példányban minden magyar háztartásba eljuttatja szórólapját, amellyel igen szavazatra buzdít a kettős állampolgárságról szóló december 5-i népszavazáson. A magyar útlevélre azért van szükségük a határon túli magyaroknak, hogy szülőföldjükön biztonságban élhessenek és ott is érezhessék az anyaországhoz tartozásukat - mondta Schmitt.

A Fidesz szórólapján kérdés formájában az a megjegyzés is szerepel, hogy "a magyar történelem legkiválóbb nagyságai, példaképeink egész sora, Mátyás királytól Ady Endréig, II. Rákóczi Ferenctől Arany Jánosig, nemzetünk számtalan büszkesége a mai viszonyok közepette nem lehetne magyar állampolgár".